DOGAĐANJAFOTO GALERIJEGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Ansambl LADO oduševio slatinsku publiku programom “Veliko je sad veselje”

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO večeras (petak) je u crkvi sv. Josipa obradovao slatinsku publiku izvođenjem svog uskrsnog koncerta “Veliko je sad veselje”.

„Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“ prvi je uskrsni album Ansambla LADO u povijesti ove institucije dugoj preko 74 godine. Dobitnik je nagrade Porin za najbolji album folklorne glazbe, a donosi 11 odabranih pjesama iz različitih hrvatskih regija.

Ovaj uskrsni koncert proveo je publiku kroz različite hrvatske krajeve, ukazujući na njihove različite glazbene i stilske posebnosti. Osobitost ovog koncerta je to što ga čine i napjevi iz Slavonije i Baranje jer se crkveno pučko pjevanje ovih krajeva nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a popijevka “Uskarsnut je naš spasitelj” iz 15. stoljeća s Korčule svjedoči stoljetnoj hrvatskoj kršćanskoj tradiciji i baštini.

Uskrs i uskrsno vrijeme najvažnije je razdoblje u liturgijskog godini, a prožimanje svjetovnog i sakralnog ostavilo je značajan trag u tradicijskom glazbenom izričaju i crkvenom pučkom pjevanju, kao i običajima i kulturnim praksama hrvatskog sela. LADO ovim programom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine.

Pod dirigentskom palicom Jurice Petra Petrača LADO je izveo poznate pjesme “Uskrsnu Isus doista”, “U čast Uskrsnuloga”, “Veseli se, o Marijo”, “Kraljice neba, raduj se”, “Veliko je sad veselje” i druge. Slatinska je publika, među kojom se našao i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, tako bila dio ovog jedinstvenog umjetničkog doživljaja, a svaku je pjesmu nagradila gromoglasnim pljeskom.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button