DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

50.-ti jubilarni susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Listopad, 2021. godina, drugi utorak u mjesecu i novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, odrasli.  Knjiga? „Nebeska tijela“  omanske spisateljice i sveučilišne profesorice Jokha al-Harthi.  Spisateljica piše kratke priče, romane i knjige za djecu, stručne i znanstvene radove, a specijalnost joj je klasična arapska poezija. Roman je proglašen najboljim omanskim romanom godine i prvi je arapski roman kojemu je dodijeljena  prestižna nagrada „Man booker Internacional“ ,  2019. god. i  prvi  je roman omanske autorice ikad preveden na engleski jezik.

U svega 291.  stranici  autorica uspijeva prikazati  priču jedne obitelji, naroda, države od kraja 19. pa  sve do ranih godina dvadeset i prvog stoljeća, odnosno do našeg vremena. Strukturalno,  višeslojni roman koji ambiciozno govori o ljudskim sudbinama, jednog prostora i  vremena, koje su se našle na prekretnici povijesnih promjena, nacionalnih,  osobnih. Bogatstvo likova odlika je ovoga djela  jer govorimo o tri generacije omanske obitelji koja živi, sanja, želi, ima, nema, gubi,  dobiva. Strah, noćne more, strpljenje, istrajnost,  vjera, nevjera, ljubav, mržnja, pohlepa, požuda,  ravnodušnost, sreća i nesreća, svakodnevnica, narodna predaja, legende, tradicija, suvremenost, pričanje priča uz logorsku vatru dugo u noć u naselju beduina, ropstvo i sloboda, fizička i duhovna, položaj žene u društvu, ali i podređenih muškaraca – sve je to dio velike cjeline ovoga romana. 

Čitajući knjigu namučili su nas mnogobrojni likovi, imena koja smo pokušavali zapamtiti, njihovi međusobni odnosi jer navikli smo da, kada čitamo, što više toga usvojiti. Upravo ta višeslojnost prikaza jednog vremena kroz perspektivu stvarnog vremena i sjećanja, vraćanja u prošlost, sadašnjost, često između sna i jave,  navodila nas je da se usmjerimo na tekst romana. Jedna naša vjerna članica  lijepo je zaključila da u čitanju ove knjige moraš biti sto posto usredotočen, inače ćeš morati ponovno pročitati poglavlje. Da, sreća je u tome što je roman podijeljen u čak 58. poglavlja kratkog  naslova, obično su to imena  osobe o kojoj se govori. To nam je olakšavalo čitanje, a i utječe na dinamiku romana. Ukoliko zalutamo u  mislima možemo se vratiti na početak poglavlja i brzo povezati konce ili kao što je jedna druga vjerna članica kazala brzo prelistamo stranice unazad  kako bismo  se podsjetili, potvrdili povezanost, postojanost nekih likova u knjizi.

Ono što nas je začudilo kod čitanja knjige je saznanje o postojanju robovlasničkog odnosa prema bivšim robovima koji je preživio  još dugo poslije ukidanja istih. Ta velika promjena u društvu, zakonski se lakše provela nego mentalno,  u glavama robovlasnika, ali i samih robova.  

Definitivno, zanimljiva knjiga, nesvakidašnja,  u ovoj formi nismo je čitali i to nas je kod nje oduševilo. Saznali smo mnogo toga o zemlji  koju smo znali samo kao geografski pojam, kako je zaključila još  jedna naša  vjerna članica. Za nju i nas ova knjiga ruši mnoge stereotipe koji danas prevladavaju o muslimanskom svijetu.

Knjiga je od članova dobila srednju ocjenu 4,5.

Za sljedeći susret, povodom „Mjeseca hrvatske knjige“, odlučili smo se za čitanje suvremenih hrvatskih pisaca. Svaki član bira koju će knjigu pročitati, kojeg autora. Iz prve ruke saznat ćemo koje to teme, motivi, sadržaji  okupiraju  domaće pisce, odnosno,  kako kaže slogan manifestacije „Mjeseca hrvatske knjige“,  hrvat ćemo se sa knjigom, ovaj put domaćeg autora.

Vidimo se ponovno 09. studenog, 2021. god. u 17,30 sati u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Jedva čekam jer naši susreti su topli, puni emocije, smijeha, razgovora o ozbiljnim temama o kojima progovaraju knjige, glavni i sporedni likovi romana, ali i o mnogim drugim ležernijim temama koje se prožimaju, gotovo iskaču iz knjiga koje smo zajedno pročitali.  Više nismo samo skupina ljudi koji su se sastali da razgovaraju o pročitanom  nego razmjenjujemo misli, osjećaje o svemu onome što nas dotiče. Iako potpuno različiti,  jedinstveni smo u ljubavi prema čitanju.  A ono što je važno istaći, učimo se toleranciji i poštivanju  tuđeg mišljenja, odnosno slobodnog iznošenja vlastitog.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim posve novim iskustvom.

tks(Tekst i Foto: Marija Cindrić GKiČ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button