DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

27.Dane Milka Kelemena zatvorio Moskovski ansambl suvremene glazbe

Nakon punih deset dana, jučer su u večernjim satima, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta, koncertom Moskovskog ansambla suvremene glazbe, zatvoreni 27.Dani Milka Kelemena.  

Kako i priliči, neposredno pred posljednji koncert u okviru ovog festivala, publiku je pozdravio predsjednik Festivalskog odbora DMK i ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica:

„Srdačno vas pozdravljam ispred Festivalskog odbora festivala Dani Milka Kelemena. Veliko mi je zadovoljstvo što su večeras s nama  dragi nam gosti, članovi Hrvatskog društva skladatelja a ujedno pozivam da pozdravimo i predsjednika društva, maestra Mladena Tarbuka. Nikada u našem gradu na jednom mjestu u tolikom broju nismo imali skladatelje muzikologe, stoga dragi nam gosti nadam se da ćete svima svojim prijateljima s kojima surađujete, skladate, prenijeti svoje dojmove o našem gradu, našem festivalu i na taj način ih pozvati da posjete ili kao izvođači ili kao posjetitelji naše nadolazeće festivale. Iskoristio bih ovu prigodu da zahvalim svima onima koji su doprinijeli pripremi i realizaciji 27.-og Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena –programskom vijeću, Gradu Slatina, Ministarstvu kulture ,Virovitičko-podravskoj županiji ,TZ Grada Slatine, Pučkom otvorenom učilištu Slatina, Ogranku Matice hrvatske Slatina, Zavičajnom muzeju grada Slatine, Slatinskom informativnom centru, svim medijima koji su pratili naš festival. Također zahvaljujem se učenicima, roditeljima i učiteljima te svim djelatnicima Glazbene škole Milka Kelemena koji su ovih dana bili od velike pomoći u realizaciji festivala. Na kraju zahvaljujem se svima vama draga publiko koja ste redovito pratili sve koncerte i poratne događaje festivala i do slijedećeg festivala,doviđenja!“,rekao je Brzica.

Potom je nekoliko riječi, u ime HDS-a, rekao Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik HDS-a:

„Svima dobra večer u ime HDS-a! Izražavam veliku čast i zadovoljstvo da smo ovdje u ovako velikom broju na zatvaranju festivala Dani Milka Kelemena. Ovdje je 30-tak naših članova skladatelja muzikologa ali isto tako 15-tak studentica i studenata Muzičke akademije u Zagrebu. Imamo neke zajedničke priče, zajedničke agende ,prije svega je očuvanje lika, djela i glazbe Milka Kelemena. Slatina je dala Milka Kelemena a on je svima nama, Hrvatskoj i gradu Zagrebu ali i nama u HDS-u osim puno glazbe koja je ostala iza njega dao i naš najveći festival, Muzički bienalle Zagreb. Ovdje nam je vrlo ugodno, vjerujem da je većina mojih kolega ovdje prvi puta, obišli smo vaš grad, čuli smo dobru glazbu u glazbenoj školi a isto tako sada nam je čast i zadovoljstvo da smo ovdje na ovom koncertu. Hvala lijepo svima i želim vam ugodnu večer!“, rekao je Šaban.

Tada su na pozornicu stigli vrsni glazbenici, članovi Moskovskog ansambla suvremene glazbe. Ovom prilikom odsvirali su, na radost publike, šest skladbi, odnosno redom djela Antuna Tomislava Šabana, Alfreda Schnittkea, Dmitrija Burtseva, Alexeija Sysoeva, Edisona Denisova i Marka Buloshnikova.

Moskovski ansambl suvremene glazbe osnovao je 1990.godine Yuri Kasparov pod pokroviteljstvom poznatog ruskog skladatelja Edisona Denisova.Ansambl se usredotočuje na promicanje glazbe 20. i 21.stoljeća.To je najistaknutiji komorni sastav u Rusiji i čine ga neki od najboljih ruskih glazbenika specijaliziranih za modernu glazbu. Inače, repertoar ovoga ansambla je izuzetno opsežan i obuhvatio je premijere gotovo 1000 različitih djela.

Bila je ovo jedna ležerna nedjeljna večer obogaćena vrhunskom izvedbom moderne  glazbe u režiji Moskovskog ansambla suvremene glazbe.

Posljednji koncert u okviru 27.Dana Milka Kelemena zainteresirani su mogli pratiti i putem live prijenosa na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine.

(Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:Tea Kiš Slačanac,Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button