DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

26. međunarodni glazbeni festival DMK započeo izložbom „Kelemenov pozdrav svijetu“

Kao uvertiru u svečano otvorenje 26. međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, Zavičajni muzej Slatina sinoć je organizirao izložbu fotografija i fotografskih albuma Milka Kelemena pod nazivom „Kelemenov pozdrav svijetu“.

Izložbu je ukratko predstavio v.d. ravnatelja slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić, a kao uvod u izložbu poslužio se riječima samog Milka Kelemena, odnosno njegove izjave iz 1997. godine u kojoj kaže: „…kao posljedica mnogih putovanja i iskustava s tim u vezi, sve se to skupilo, stopilo u jednu novu cjelinu. Sva ta iskustva i utjecaji u prošlosti su bili važni kako da se pronađu nove strukture i zvukovi u kojima i danas mislim, osjećam i radim”.

Iz ovoga je vidljivo kako Kelemen spaja dvije riječi, putovanje i iskustvo kao jednu cjelinu, a kod njega je ta cjelina nerazdvojiva. Putovanje Milka Kelemena svijetom možemo promatrati iskustvenim, pedagoškim, ali i transcedentnim osjećajem koji je njega kao osobu i kompozitora značajno obogatilo. Trag tih putovanja nalazimo u njegovim skladbama, ali i među njegovom ostavštinom koja se danas nalazi u Zavičajnom muzeju Slatina.

Đuričić je nadalje istaknuo kako je cjelokupna ideja stvaranja ove izložbe potekla iz čitanja Kelemenovih knjiga koje su protkane njegovim putovanjima cijelim svijetom. Među brojnim predmetima koji su 2012. godine došli u Slatinu zahvaljujući donaciji Milka i Miroslave (Mele) Kelemen nalazi se i pedesetak foto albuma s nekoliko tisuća fotografija na kojima su zabilježeni trenutci njihovih putovanja, kako fizičke manifestacije, tako i osjećajni elementi, odnosno poznate građevine, događaji, ljudi i okolina, a njihov realistični prikaz odvodi nas na ta daleka mjesta. Uz bogat prikaz na preko 400 fotografija s Kelemenovih putovanja izložba prikazuje i glazbala koja je prikupio na tim putovanjima, a u cjelini izložba prikazuje jednog drugačijeg Kelemena – svjetskog putnika.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić čestitao je na ideji ove izložbe s obzirom da je ostavština Milka Kelemena doista bogata, a ovo je jedno putovanje, 26. po redu koje započinje s Kelemenom i kroz Kelemena i to je vrlo zanimljivo jer, kako je rekao,  ova izložba Festivalu vraća međunarodni karakter koji će ove godine izostati kroz gostovanja inozemnih glazbenika.

– Ova je izložba prikaz Kelemenovog putovanja po svijetu čije tragove vidimo u brojnim djelima koja je ostavio iza sebe, a slušajući njegove skladbe u pozadini izložbe, na jedan egzotičan način odvodi tamo i nas, – rekao je gradonačelnik Ostrošić otvarajući izložbu. Ujedno je iskoristio prigodu pozvati posjetitelje i na ostala događanja u sklopu ovogodišnjih Dana Milka Kelemena, naravno uz prethodnu najavu zbog situacije s koronavirusom.

Predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica podsjetio je kako je od samih početaka prije 25 godina započela tradicija organiziranja izložbi uoči samog svečanog otvorenja Festivala, a izložbe su bile uglavnom suvremenih akademskih slikara inspirirane glazbom.

– Ove godine smo se odlučili da uoči 100. obljetnice rođenja Milka Kelemena predstavimo upravo njega i njegova djela. Tako na ovoj izložbi predstavljamo fotografije s njegovih putovanja koje do sada nisu prikazane široj javnosti, a već iduće godine priprema se izložba na kojoj će biti izložen dio njegovih partitura. Sve do 2024. godine izložbe će biti posvećene upravo Milku Kelemenu, nakon čega će se ponovno na izložbama predstavljati suvremeni akademski slikari. – rekao je Brzica koji se tom prigodom zahvalio Zavičajnom muzeju Slatina na čelu sa Srđanom Đuričićem koji pripremio ovu vrijednu i zanimljivu izložbu koja će biti otvorena do 15. studenoga ove godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)„Kelemenov pozdrav svijetu“

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button