DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

26. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena najavljen u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“

Uoči 26. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena koji će se održati od 8. do 18. listopada ove godine, upravo danas 1. listopada kada se obilježava Međunarodni dan glazbe, u emisiji Hrvatske radio televizije „Dobro jutro, Hrvatska“ gostovali su predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica, direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak i član Programskog vijeća, prof. Goran Končar koji je dio Kelemenovog opusa izvedbom na violini predstavio gledateljima.

– Suvremena glazba je jedan potpuno drugačiji svijet u odnosu na ono na što smo navikli kada govorimo o umjetničkoj glazbi 19. ili 18. stoljeća, ali u strukturi to su istraživanja, a Kelemen je u nekom smislu bio i vizionar, jer njegove su vizije budućnost i ja vjerujem da je ovo što se događa u Slatini s njegovim festivalom jedan od značajnih festivala upravo zbog tog identiteta koji ima sam festival. Grad Slatina na kraju krajeva daje identitet i cijeloj Hrvatskoj jer Kelemen je svjetsko ime, – rekao je Končar.

Slatinčanin Milko Kelemen bio je dirigent, skladatelj i zborovođa, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je utemeljio Muzički biennale u Zagrebu, te dobio Porin za životno djelo 1998. godine.
Iako od 8. ožujka 2018. godine nije više među nama njegova djela i dalje žive, osobito u njegovom rodnom gradu kroz Festival DMK koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Supokrovitelji su Ministarstvo kulture, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine, a Glazbena škola Milka Kelemena Slatina po drugi puta je glavni suorganizator.

Ovogodišnji program pripremilo je Programsko vijeće koje čine profesori Berislav Šipuš, Goran Končar, Zdravko Šljivac i Antonio Brzica, te počasna predsjednica Jadranka Srdoč.

Na svečanom otvorenju 9. listopada nastupit će Gudački kvartet Sebastian koji ove godine proslavlja i 30 godina svoga rada, rekao je predsjednik Festivalskog odbora DMK Antonio Brzica te istaknuo kako je Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena tijekom 25 godina trajanja, postao jednim od najznačajnijih umjetničkih događanja u Hrvatskoj i koji je svoje mjesto našao u rasporedu nastupanja vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika, a svojom kvalitetom postavio ljestvicu vrlo visoko.

– I ove će godine publika moći uživati u izrazito kvalitetnom programu, no zbog situacije s koronavirusom i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva kulture, nažalost izostat će međunarodni karakter festivala te će ponuditi samo domaće, ali vrhunske glazbenike. Iz tog razloga pojedini su programi odgođeni za iduću godinu, a među njima je i moskovski Ansambl za suvremenu glazbu koji je trebao otvoriti festival. No program će u svakom slučaju biti bogat te će osim izvrsnih koncerata ponuditi i operne i baletne predstave, a završit će nastupom Cantus Ansambla za suvremenu glazbu koji vodi prof. Berislav Šipuš.

Potpisani su i sporazumi s umjetničkim akademijama u Osijeku i Zagrebu čiji će studenti i profesori također participirati u ovogodišnjem programu što je jedna perspektivna budućnost, – rekao je Brzica te istaknuo kako je u pripremi već i idući Festival koji će se, izrazivši nadu, održati bez ograničenja što se tiče koronavirusa.

Ove godine po prvi put u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom Slatina TZG Slatine pripremila je prepoznatljivi suvenir u drvetu koji će sudionicima ovogodišnjeg festivala ostati kao trajni podsjetnik njihovog gostovanja u Slatini.

– Osim što je bio globalno poznati skladatelj, Milko Kelemen je bio i svjetski putnik i upravo iz tih putovanja je crpio motive za svoje stvaralaštvo. Zavičajni muzej Slatina priprema jednu zanimljivu izložbu imena „Kelemenov pozdrav svijetu“ na kojoj će se između ostaloga prikazati njegove autorske fotografije sa spomenutih putovanja, – zaključio je direktor TZG Slatine Jurica Bosak, te iskoristio prigodu pozvati cijelu Hrvatsku da dođe u Slatinu jer, kako je rekao, kultura oplemenjuje isto kao i putovanja, a dolaskom u Slatinu objedinit će se obje stvari u isto vrijeme.

Cjelokupni program ovogodišnjeg festivala bit će predstavljen na konferenciji za novinare u ponedjeljak 5. listopada koja će se održati u Zavičajnom muzeju u Slatini s početkom u 11 sati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, TZG Slatine)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button