NASLOVNICAOPĆINE

Župnik Župe UBDM Nova Bukovica Ivan Štivičić postavio vjernike laike u službu liturgijskih čitača

Katolička crkva danas slavi Nedjelju Božje riječi.
Naime, Apostolskim pismom u obliku motu proprija “Aperuit illis” papa Franjo ustanovio je Nedjelju Riječi Božje. Dokument je objavljen 30. rujna 2019. godine, a istim je papa Franjo odredio da se u Crkvi ova nedjelja posveti slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. U istom dokumentu papa poziva da se ova nedjelja slavi kao svečani dan kako bi se okupljenom zboru vjernika konkretnim bogoslužnim činima zorno pokazala vrijednost Božje riječi.

Tim povodom danas je na središnjem nedjeljnom župnom euharistijskom slavlju u novobukovačkoj crkvi, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica, vlč. Ivan Štivičić izabrane i dobro poučene vjernike laike predstavio župnoj zajednici i postavio ih u službu liturgijskih čitača.

U svojoj je propovijedi istaknuo važnost čitanja Riječi Božje, ne samo usavršavajući tehniku čitanja, nego napose vjernički pristup Riječi.

– Nedjelja Riječi Božje proglašena je iz razloga što se željelo naglasiti važnost čitanja Svetoga pisma, važnost nadahnjivati svoj kršćanski život upravo Božjom riječju. Nemojmo dopustiti da Sveto pismo ili Biblija u vašim kućama bude samo jedna lijepa knjiga u nizu na polici, nego znajmo je uzeti u ruke, naći vremena pročitati koji redak, odlomak ili poglavlje i iz Svetog pisma pokušati malo promišljati o tome što nam to Bog poručuje po svojoj Riječi, – naglasio je župnik Štivičić te dodao:

– Važno je da čitači žive sa Svetim pismom, a biti liturgijski čitač važna je služba u životu župne zajednice. Čitači su oni koji trebaju biti spremni pomoći da se i drugi aktiviraju u odgovornijem osluškivanju onoga što nam Bog govori, – istaknuo je župnik Štivičić te zazvavši na njih Božji blagoslov svakom je pojedinom kandidatu uručio knjigu Svetoga pisma moleći da rastu u razumijevanju svetih otajstava, da sami proživljavaju životnu snagu poruke spasenja i da budu živi svjedoci radosti u zajedništvu s Isusom Kristom kako bi Božja riječ bila što jača u ljudskim srcima.

Tako su od danas u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica službeni liturgijski čitači postali: Tomislav Peček, Terezija Vencl, Marija Peček, Mihaela Feldi, Tanja Buneta, Gordana Martinović, Ivka Lučić, Antonija Funtek, Kristina Jančić, Milkica Sarajlić Kolundžić, Mare Čerina, Ana Tonc, Marija Cingel i Ivanka Jurman.

Radost ovoga dana upotpunilo je i krštenje maloga Lea koji je od danas postao članom Crkve, dionikom kraljevstva Božjeg. 

– Neka nam to bude poticaj da znamo tko smo i kome pripadamo, – zaključio je župnik Štivičić te uz čestitke liturgijskim čitačima na službi, čestitao i članovima malonogometne momčadi Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Nove Bukovice koja je jučer (subota) u završnici Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije, održane u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih u Požegi, osvojila 3. mjesto u konkurenciji od 16 ekipa Požeške biskupije, a posebno Mateju Dorinki iz novobukovačke Župe koji je osvojio naslov najboljeg strijelca Lige.

(mf; Foto: Mihaela Feldi, Požeška biskupija)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button