NASLOVNICAOPĆINE

ŽUPNA CRKVA SV. MARIJE MAGDALENE U SOPJU: Svečano proslavljen Spomendan blaženog Alojzija Stepinca

SOPJE

Spomendan bl. Alojzija Stepinca na posebno je svečani način obilježen u sopjanskoj Župi sv. Marije Magdalene. Večernje misno slavlje predvodio je vlč. Damir Slamek, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu u zajedništvu sa domaćim župnikom vlč. Stjepanom Škvorcem i svećenicima Slatinskoga dekanata. 

– Blaženi Alojzije Stepinac velikan je duha i vjere, velikan iz našega naroda, velika je stvar što se možemo podičiti takvim čovjekom, što se možemo pohvaliti da je on naš pastir i učitelj za kojega znaju svi u Europi zbog njegove čvrste i nepokolebljive vjere. Kako je mogao biti tako čvrst u tako teškim vremenima koja nisu bila naklonjena ni Bogu, ni Crkvi, ni biskupima, ni svećenicima? Mogao je biti tako čvrst jer je utemeljen na čvrstoj stijeni, na Kristu Isusu kojega je volio, kojemu je služio i čijom riječju se nadahnjivao. Božja riječ bila je temelj života blaženog Alojzija Stepinca.

Podsjetio je vlč. Slamek da je bl. Stepinac obilate patnje izdržao snagom čvrste vjere, ljubavi i iskrene pobožnosti prema Isusu i Mariji, jer se čvrsto držao Srca Isusova i Srca Marijina.

– To je bilo njegovo čvrsto sidro, i zato je mogao reći „Moja je savjest čista, nisam učinio ništa protiv Boga i čovjeka“. Živio je svoju vjeru Bogu i Crkvi, i nije se dao pokolebati… Zanimljivo je kako je blaženi Alojzije Stepinac upravo dan uoči Gospe Lurdske predao svoju čistu dušu Bogu i kako se na današnji dan preselio u vječnost. Nije to slučajno, molio je i jako se radovao pobožnosti Blažene Djevice Marije i hodočastio u marijanska svetišta po cijeloj našoj domovini. Hodočastio je i u Mariju Bistricu, i tamo izgovorio onaj glasoviti zavjet Majci Božjoj: „Ostat ćemo Ti vjerni, Majčice naša, dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše. Vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok su budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!”

Pozvao je vlč. Slamek vjernike na molitvu u postojanosti, vjeri i ljubavi za zagovor blaženika pred licem Božjim za sebe i za cijelu našu domovinu, za sve kojima je povjerena duhovna i svjetovna vlast da nas vode u miru i ljubavi kao što je On bio vjeran i postojan.

Veliki broj vjernika i štovatelja blaženog Alojzija Stepinca poslije svete mise sudjelovao je u procesiji mjestom sa svijećama.

(Petar Žarković; Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button