DOGAĐANJANASLOVNICA

ŽUPNA CRKVA SV. JOSIPA: Današnjim blagdanom Cvjetnice započinje Veliki tjedan

Nakon obreda blagoslova maslinovih grančica u parku ispred župne crkve sv. Josipa u središtu Slatine, župnici Dragan Hrgić i Nikola Legac, ministranti i pjevači poveli su procesiju vjernika s blagoslovljenim grančicama u crkvu, gdje je središnje euharistijsko slavlje na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje predvodio župnik i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić.

Procesija s blagoslovljenim maslinovim grančicama simbolizira svečani Isusov ulazak u Jeruzalem, kad su ljudi prostirali svoju odjeću pred njim kako bi hodao kao po tepihu, dok su žene i djeca bacali maslinove grančice i cvijeće da taj ulazak dodatno ukrase. Cvjetnica je spomen na taj svečani Kristov ulazak u Jeruzalem, a ujedno predstavlja i početak Kristove Muke.

Tijekom misnog slavlja uz pokriveno raspelo, umjesto redovitoga čitanja evanđelja pjevana je Muka Isusova. Nedjeljom Cvjetnice počinje Veliki tjedan i s Crkvom ulazimo u slavlje patnje i smrti Isusa Krista. U tom je tjednu sveto ili vazmeno trodnevlje, koje čine Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, najsvetiji dani i srce liturgijske godine. Kroz ta tri dana razmatramo najveća otajstva našega spasenja – muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

Četvrtak je posljednji dan korizme i početak Velikog trodnevlja. Slavi se Misa Gospodnje večere u spomen na Kristovu Posljednju večeru s obredom pranja nogu za sjećanje na Isusov čin ljubavi i poniznosti kad je apostolima oprao noge. Petak je jedini dan u godini bez svete mise, ali se provode Križni put i obredi Velikog petka, a subota je dan tišine i vazmenog bdijenja.     
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button