NASLOVNICAOD SVEGA POMALOOPĆINE

Župljani novobukovačke župe oprostili se od svog župnika Marija Matijevića

Vlč. Dejan Ilić preuzima upravljanje Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici u subotu 20. veljače

Prema odluci biskupa Požeške biskupije, Antuna Škvorčevića vlč. Dejan Ilić imenovan je za novog upravitelja Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici.
On će na tom mjestu naslijediti vlč. Marija Matijevića, koji je imenovan upraviteljem Župe Kraljice sv. Krunice u Novoj Gradiški.

Iako će župnik Matijević u novobukovačkoj župi ostati do petka 19. veljače, župljani su se od svog višegodišnjeg župnika koji im je prirastao srcu oprostili na jučerašnjoj, nedjeljnoj misi.

U ime svih župljana prigodne oproštajne riječi pripremio je prof. Tomislav Peček koji je tom prigodom rekao:

„Premda iznenađeni odlukom biskupa o Vašem premještaju, mislim da u ime svih mogu reći kako zapravo trebamo biti zahvalni na ovih 7 i pol godina koje ste s nama proveli.
Hvala Vama i hvala dragom Bogu poradi Vaše dobrote, srdačnosti i gostoprimstva koje su osjetili kako naši najmlađi, tako i ministranti kroz Vaš rad s njima, te izlete i druženja, pjevači preko hodočašća, mladi preko susreta u župi, ali i Susreta mladih, nogometaši kroz Vaše aktivno bavljenje nogometom i “fer playom”, zatim roditelji koje ste uvijek poticali i koje uvijek potičete na novi život, te naravno stariji kojima ste često upućivali riječi ohrabrenja, podrške i utjehe.

Vaša mladost i polet, ljudskost i pristupačnost, blagost i dobronamjernost, domoljublje i čovjekoljublje bili su i ostaju svijetli primjer života svećenika i čovjeka vjernika za sve nas koje ponekad treba još jače privući Bogu i Crkvi.

Pored brojnih Vaših kvaliteta istaknuo bih i nešto što se tako rijetko susreće, a to je lijep govor o svakome. Ponekad se činilo nestvarnim slušati Vas dok govorite bilo o našoj djeci ili o mladima ili starijima, no svakako sam osjećao da upravo tako i treba, vjerujući kako su upravo lijepe i pozitivne riječi pokretačka snaga dobra. 

Premda su rastanci uvijek tužni, raduje nas činjenica kako ćete u novoj župi biti bliže roditeljskom domu, ali i imati nešto manje graditeljskih zahvata, dok ćete u isto vrijeme boraviti u nešto komotnijem i modernijem zdanju koje se unaprijed radujemo posjetiti.

Budući da Vam je blaženi Alojzije Stepinac uzor i zagovornik drago nam je da vas ispraćamo u Vašu novu župu upravo s njegovim kipom.
Slika naše župne crkve neka Vas uvijek podsjeća kako ste dali veliki doprinos vraćanju staroga sjaja ovoj prekrasnoj crkvi, ali i samom mjestu.

I na kraju još jednom hvala dobrome Bogu koji nam je poslao dobroga svećenika, uz kojega smo mi, nadam se, postali bolji vjernici.

Neka Vas On obilno blagoslovi i podari Vam snage i ustrajnosti u svim izazovima i zadaćama koje su pred Vama, a mi se nadamo kako ćete nas se rado sjećati, i kod nas uvijek rado navraćati, jer ovdje imate prijatelje zauvijek!“

Osim ovim riječima župljani su vlč. Marija Matijevića darivali cvijećem koje mu je uručila sedmogodišnja Mirjam Brzica, te kipom blaženog Alojzija Stepinca, rad je replika kipa akademskog kipara Josipa Poljana i slikom župne crkve u Novoj Bukovici, rad župljanke Sanje Dušak, a dar mu je uručila predstavnica Udruge „Matica slovačka Miljevci“, Jasna Matota.

Župnik Matijević uputivši zahvale svojim župljanima istaknuo je kako nije mogao imati ljepšu oproštajnu, nedjeljnu misu od ove na kojoj je podijelio i sakrament krštenja. Naime, jučer su mladi roditelji Sandra i Vinko Kukuljan iz Mikleuša krstili svoje novorođenče, sina Marina.

Isto tako prisjetio se brojnih trenutaka za vrijeme boravka u novobukovačkoj župi koje će pamtiti i u lijepom sjećanju ponijeti u novu službu. Kada je prije sedam i pol godina dobio svoju prvu župu u Novoj Bukovici iako radostan, osjećao je i strah, te mu prvi dani u ovoj župi teško padaju, sve do prijelomnog trenutka, hodočašća u Voćin od kada je sve krenulo na bolje i u Novoj Bukovici započinje predivan život koji je, kako je rekao, živio punim plućima. Za to vrijeme je osim rada u župi imao priliku obići pola svijeta kroz zanimljiva putovanja i sportska događanja budući da se i sam bavi sportom.

„Moj život ovdje bio je prožet mnogim snažnim događajima i susretima.
Prvo što mi u sjećanje dolazi su naša zajednička hodočašća u Pleternicu, Aljmaš, Mariju Bistricu, Voćin, Sladojevce, Trsat, Karlovac, Zagreb, Međugorije, Podmilačje, Jajce, Banja Luku, Susreti mladih u Dubrovniku i Vukovaru, posjet našeg Pape Franje u Sarajevu, nas veliki župni križni put…
Imali smo i predivna gostovanja sa župnim zborom u raznim župama, no ono što je zaista obilježilo moj boravak ovdje su proslave Mladih misa. Prva ovdje u Novoj Bukovici od vlč. Ivana Ereiza, a zatim i od vlč. Marka Dušaka u Mikleušu.
Ostao sam zadivljen tih dana kad sam vidio s koliko ljubavi i žara ste mnogi pomagali u pripremi tih predivnih događaja, – prisjetio se župnik Matijević.

Njegov rad u novobukovačkoj župi bit će zapamćen i po brojnim radovima na uređenju i sanaciji crkve, kapela i zvonika na području cijele župe, a uz pomoć vjernika kojima se od srca zahvalio na svim dobročinstvima, kao i općinama Nova Bukovica i Mikleuš, te Gradu Slatini koji su se također svojim donacijama uključili u obnovu sakralnih objekata.

Tako je obavljena zamjena krovišta na župnoj i vjeronaučnoj dvorani, kao i stolarije u vrijednosti od 46.000 kuna.
Postavljena je nova kapa tornja na župnoj crkvi u vrijednosti od 696 000 kuna, dok su radovi na elektrifikaciji crkvenih zvona stajali 73.000 kuna, a uz to je po prvi puta digitalno pokrenut i sat na tornju i od tada pokazuje točno vrijeme. Također je zamijenjeno i dotrajalo krovište novim u vrijednosti od 513.000 kuna. Obnovljeno je pročelje tornja što je koštalo 159 000 kuna, a nakon je toga započela obnova vitraja u župnoj crkvi koja traje i danas, a do sada je utrošeno 172.000 kuna. Uz sve to župna crkva je dobila i novu drenažu vrijednu 281.000 kuna.

Brojni su radovi odrađeni i na kapelama u ostalim župnim naseljima, tako je obavljena zamjena krovišta na kapelici u Četekovcu vrijedna 35 000 kuna, te je uređena fasada i obojana unutrašnjost što je stajalo 48.000 kuna.

Novim slojem boje osvježena je vanjska fasada i unutrašnjost crkve u Mikleušu za što je izdvojeno 57.000 kuna, a zamijenjene su i dotrajale klupe novima u vrijednosti od 70.000 kuna.

U Kozicama je dotrajao toranj koji se nalazi uz crkvu, a njegova je sanacija zajedno s obnovom elektrifikacije zvona stajala 24.000 kuna.

Među posljednjim radovima obavljena je ugradnja plina u kapelicu u Boriku, kojoj je također prije par godina obojena fasada, ovi su radovi bili vrijedni 25.000 kuna.

Tako je u obnovu sakralnih objekata na području novobukovačke župe u proteklih sedam i pol godina ukupno utrošeno 2.200.000 kuna.

„Za vrijeme mog boravka imao sam priliku ući u mnoge vaše domove, primali ste me za svoj stol, dijelili sa mnom ono najbolje što imate i na tome vam od srca zahvaljujem, kao i svima onima koji su se aktivno uključili u život župne zajednice i s kojima sam ostvario izuzetnu suradnju kao što su: zboraši, čitači, ministranti, te članovi Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća…

Doživjeli smo zajedno puno lijepih trenutaka kroz vaša krštenja, pričesti, krizme, svadbe, ali i onih tužnih, poput odlazaka ili ispraćaja vaših najmilijih. Nadam se da ste u svim tim trenutcima osjetili moju prisutnost i pomoć jer sam kao vaš svećenik sve to proživljavao zajedno s vama. Vjerujem da ćemo u životu imati još zajedničkih susreta, a do tada budite dobri novom župniku kao što ste bili dobri i svima nama do sada. Sjetite se da će i njemu ti prvi dani biti teški i da će vas i on pamtiti kako ste ga s ljubavlju primili, – zaključio je je vlč. Mario Matijević udijelivši svojim župljanima Božji blagoslov.

Na jučerašnjim misama u Mikleušu i Kozicama vjernici su se također prigodnom svečanošću oprostili od vlč. Matijevića.

Prijem novog župnika, vlč. Dejana Ilića u Novoj Bukovici održat će se u subotu 20. veljače kada će u 18 sati služiti svoju prvu misu u novoj župi.
(Mihaela Feldi, Tomislav Peček/Foto: Mihaela Feldi, Antonija Kokorić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button