DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„Župe i župne crkve slatinskoga dekanata“, predstavljena knjiga autora Petra Žarkovića

Sinoć je u organizaciji Matice hrvatske Ogranka Slatina i Župe sv. Josipa Slatina u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina održano predstavljanje knjige „Župe i župne crkve slatinskoga dekanata“, autora Petra Žarkovića kojoj su nazočili brojni posjetitelji i ugledni gosti; predstavnici javnog, gospodarskog, kulturnog i crkvenog života sa šireg slatinskog područja i drugi gosti.

Nekoliko pozdravnih riječi uputio je župnik i dekan Slatinskog dekanata vlč. Dragan Hrgić koji je govoreći o važnosti ovog djela za cijelu zajednicu, zahvalio svima koji su sudjelovali i dali potporu njegovom objavljivanju.
– Pomno čitajući retke proizašle iz pera i srca autora, čitatelj ostaje zadivljen jednostavnošću, jasnoćom i preciznošću kojom zrači svaka stranica ove knjige te nam pokušava ispričati priču o ljepoti života, duši, vjerovanju i nadanju, patnji, dobroti i borbi protiv zla malog slavonskog čovjeka, rekao je vlč. Hrgić.

Emotivnim riječima obratio se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je između ostaloga naglasio vrijednosti koje Petar Žarković i njegova djela predstavljaju ne samo za Grad Slatinu već i širu zajednicu. Čestitavši mu i na ovoj knjizi zaključio je: – Doista želim da uživamo u ovoj knjizi i da kroz sve ovo što je zapisano čuvamo sve ono što je karakteristika našega kraja i naših župa koje su naše bogatstvo.

Tiskanje knjige „Župe i župne crkve slatinskoga dekanata“ i njezino predstavljanje jedno je od događanja povodom stote obljetnice osnivanja Župe sv. Josipa u Slatini.

Knjiga je tiskana u nakladi od 500 primjeraka kao 15-a knjiga Male slatinske biblioteke Matice hrvatske Ogranka Slatina, koja je nakladnik, a sunakladnik je Župa sv. Josipa Slatina. Knjigu su kao i samog autora i njegovo cjelokupno stvaralaštvo predstavile, članica uredništva Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović-Juras i predsjednica Matice hrvatske Ogranka Slatina Zorica Varga.

U knjizi su sabrani tekstovi koje je autor tijekom minulih godina marljivo pisao i objavljivao, čuvao i dopunjavao. Ovdje ih nalazimo povezane i uobličene u tematske cjeline, a uz kratki pregled svake župe i župne crkve knjiga donosi i opisuje brojne događaje koji su obilježili noviju povijest župa slatinskog dekanata: Sopje, Voćin, Sladojevci, Čađavica, Nova Bukovica, Podravska Moslavina, te dvije slatinske župe bl. Ivana Merza i sv. Josipa.

– Imajući u vidu rečenicu koju je autor knjige Petar Žarković izrekao u prigodi primanja zlatne plakete Grada Slatine da je svojim novinarskim radovima želio dati svoj doprinos građenju jedne lijepe slike svoga grada u mozaiku hrvatskih gradova, vidimo da je Žarković nastavio graditi tu istu sliku, dograđivati je, ukoričivši u knjigu uzvišene tematike koja u vremenu obilježavanja 100. obljetnice Župe sv. Josipa u Slatini na neki način oslikava Petra Žarkovića kao čestitara njezinoga stotog rođendana, istaknula je Zorica Varga te dodala, –  Žarković je, prateći zbivanja, … ovom knjigom oslikao vjerski život, pružajući čitatelju uvid u život crkava kao građevina i život crkava kao simbola vjere, naših župnika, časnih sestara, biskupa i nas samih, naših uspona i padova, vjerovanja i nadanja.

S nekoliko riječi obratio se i sam autor Petar Žarković koji se također zahvalio svima koji su pomogli izdavanje ove knjige.

– Opisati župe i župne crkve slatinskoga dekanata bio je doista veliki zadatak, jer svaka od osam župa i svaka od osam župnih crkava ima bogatu povijest koja se svakodnevno dopunjava i nadograđuje… Ono što se događa oko nas treba detaljno rukom (ne virtualno) zapisati i pohraniti negdje gdje će naši unuci, ili možda njihovi unuci, pronaći te zapise i znati našu povijest…
I premda sam nastojao obuhvatiti što više pojedinosti iz prošlosti i sadašnjosti naših crkava, taj posao nije završen jer njega nije moguće završiti. Ova knjiga priča je o vjeri hrvatskoga čovjeka, a naši ljudi vjeru žive svaki dan, i tako će biti trajno. Zato će netko morati nastaviti ovaj posao
, zaključio je Žarković.

Na samom kraju riječi zahvale uputila je i dopredsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Dragica Šuvak, a svečanost su svojim nastupima uveličali pjevački zbor Župe sv. Josipa i solistica Eva Balković pod ravnanjem Irene Maras, te Robert Turkalj uz pratnju Ines Jagec i Miška Granjaša.
Ulomke iz knjige čitali su Ivor Miklošević, Ramona Mikolić i Marija Bljakaj dočaravši posjetiteljima zanimljivosti koje mogu pronaći na 256 stranica knjige koju su posjetitelji mogli kupiti po završetku promocije uz posvetu autora.
(mf/Foto: Robert Turkalj, Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button