NASLOVNICAŽUPANIJA

Županijski pročelnik Igor Andrović obišao je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška kojim će se plodna slavonska zemlja natapati vodom iz rijeke Drave

Plodna zemlja uz Dravu, postat će još plodnija jer se uskoro može očekivati otvorenje sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, na kojem su 2011. godine započeli radovi, u vrijeme tadašnjeg župana, danas ministra poljoprivrede, Tomislava Tolušića.

Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji se nalazi na području općine Sopje, gotovo 81 milijun kuna vrijednom projektu, obišli su županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, kao i općinski vijećnik, te predsjednik Mjesnog odbora Sopje Berislav Androš.

– Površina od 1.260 hektara natapat će se vodom iz rijeke Drave koja će kroz podzemni cjevovod ići do crpne stanice i potom na plodnu ravnicu. Ovo je značajan doprinos Virovitičko-podravske županije za slavonskog poljoprivrednika i razvoj ove nama iznimno važne gospodarske grane kao i ruralnih dijelova Virovitičko-podravske županije – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Inače, Virovitičko-podravska županija prijavila je dva projekta na Natječaj za provedbu podmjere 4.3. “Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva”, provedba tipa operacije 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja”.

Prijavljeni su projekti za sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac (vrijednosti oko 45.000.000,00 kuna od 750 hektara), te Đolta (vrijednosti 14.000.000,00 kuna od 200 hektara). Navedena dva projekta, ukupne vrijednosti oko 59.000.000,00 kuna, koje je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, s već postojećim sustavom navodnjavanja Kapinci – Vaška, kada se završi ovaj dio, tvorit će oko 2.300 hektara navodnjavanih površina na području Virovitičko-podravske županije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button