DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Županijska HVIDR-a krenula s projektom pomoći hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima s područja VPŽ

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije prijavila se na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja ”Psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja”, koji je objavljen u svibnju ove godine, a veže se uz koraonavirus i njegovo djelovanje na braniteljsku populaciju, na kojemu je prošla te je zajedno sa dr. Elvirom Koić, Udrugom HUPS, Zavodom za javno zdravstvo VPŽ Sveti Rok, Crvenim križem Slatina i još nekim institucijama krenula u realizaciju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kroz navedeni projekt, odobrilo je sredstva za humanitarnu pomoć, edukaciju, anketiranje, tribine i psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Prvi dio realizacije projekta obuhvaća podjelu humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima lošijeg ekonomskog stanja, a krenuo je ovih dana. Pakete prehrambenih i ostalih artikala, ZUiČ HVIDR-a VPŽ dijelila je u općinama Čađavica i Sopje, a cilj im je obuhvatiti cijelu Virovitičko-podravsku županiju.

S načelnicima općina Čađavca i Sopje, Mirkom Rončevićem i Berislavom Androšem, predsjednik županijske HVIDR-e Mato Bubaš, te s predsjednikom slatinske HVIDR-e Ilijom Nikolićem i predsjednikom Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine” Pavom Tutenovim, obišao je hrvatske branitelje navedenih općina kojima je pomoć najpotrebnija i podijelio im pakete. U općini Čađavica obuhvaćeno je sedam hrvatskih branitelja sa 18 članova obitelji, a u općini Sopje pet hrvatskih branitelja sa 17 članova obitelji.

– Ovaj projekt, koji provodimo zajedno sa dr. Elvirom Koić, Udrugom HUPS, Zavodom za javno zdravstvo VPŽ Sveti Rok, Crvenim križem Slatina i još nekim institucijama, zove se ”Mi nismo sami”. Sada smo krenuli sa podjelom humanitarne pomoći i to ćemo raditi do 12 mjeseca, kako bi pokrili cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Uz to planiramo odraditi tri tribine sa predavačima dr. Miroslavom Venusom, dr. Elvirom Kojić i s drugim eminentnim stručnjacima koji se bave problematikom koronavirusa i utjecajem ove epidemije na braniteljsku populaciju. Svaki mjesec planiramo našim braniteljima podijeliti 25 paketa, a svaki paket je u vrijednosti od 450 kuna. U podjelu paketa humanitarne pomoći smo uključili lokalne samouprave na način da nam oni dostave imena hrvatskih branitelja kojima je pomoć najpotrebnija, jer oni najbolje poznaju situaciju u svojim općinama, odnosno gradovima. Obišli smo općine Čađavica i Sopje, a slijede Mikleuš i Slatina, potom ćemo obići Viroviticu te Orahovicu i okolne općine. U tim paketima pomoći, uz prehrambene artikle, nalaze se zaštitne maske, dezinfekcijska sredstva, majice sa ovogodišnje proslave VRO Oluja…, kao i edukacijske brošure u kojima se prikazuje kako se zaštititi od koronavirusa. Znamo da je dobar dio ljudi, među kojima su i članovi obitelji naših branitelja, ostalo bez posla i ovim našim malim doprinosom im želimo olakšati nastalu situaciju – rekao nam je predsjednik ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš.
(df,mf/Foto: D. Fišli)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button