NASLOVNICAŽUPANIJA

Župan Igor Andrović održao sastanak s proizvođačima povrća: Kupujući domaće i udruživanjem poljoprivrednih proizvođača protiv uvoza nekvalitetnih proizvoda

U Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka, predstavnicu Ministarstva poljoprivrede, Ana-Mariju Čajkulić, održao je sastanak s poljoprivrednim proizvođača s područja Virovitičko-podravske županije, a vezano uz problematiku uvoza i distribucije otkupa povrća poljoprivrednika s područja VPŽ.

Više o problematici rekla nam je Marija Komar iz Vukosavljevice čiji se OPG bavi proizvodnjom voća i povrća.

– Mi nismo veliki proizvođači imamo devet hektara pod povrćem i jedan pod trešnjom. Događa nam se problematika s otkupom povrća. Svjesni smo da se uvoz ne može zaustaviti i da trgovački centri moraju imati robu, ali ne u ovim količinama. Uvozna roba iz trećih zemalja, koja nekad i kao lošija klasa od naše bude bolje tretirana, a našu „drugu klasu“ oni ne žele niti otkupiti pa ju moramo bacati. Mi smo danas ovdje donijeli robu iz trgovačkog centra i našu koja nam se ne želi otkupiti. Tražimo da se naša roba zaštiti i da imamo neki dokaz da je to hrvatska roba, da trgovački centri ne manipuliraju s deklaracijama. Osim toga, kupujući domaće, čuvamo hrvatsku proizvodnju povrća – istaknula je Marija Komar te naglasila da se trude uzgojiti najbolje što mogu, ali, kako kaže, vremenski uvjeti i uvoz će ih uništiti.

Na problem uvoza i distribucije otkupa, koji muči većinu hrvatskih proizvođača voća i povrća, osvrnuo se i Tomislav Jarnjak, također iz Vukosavljevice koji je nastojao objasniti kako je došlo do navedenog problema s otkupom.

– Generalni problem je uvoz trećih zemalja gdje jednostavno ti početni inputi nisu isti. Kod njih je jeftina radna snaga i dozvoljeno im je korištenje svih djelatnih tvari zaštitnih sredstava dok je kod nas jasna FIS biološka lista iz Europske unije koje se moramo držati. Mi tu već u startu nismo konkurentni s njima. Za razliku od njih, koristimo biološke preparate, kako bi naše povrće bilo bez bilo kakvih tragova zabranjenih supstanci i kako bi bilo kvalitetnije i zdravstveno sigurnije – rekao je Tomislav Jarnjak ističući da upravo takva roba dolazi iz uvoza na naše police i to po istoj ili čak većoj uvoznoj cijeni.

Nakon što su poslušali probleme poljoprivrednika, kao i njihove prijedloge kako im može pomoći Virovitičko-podravska županija, kao i Ministarstvo poljoprivrede, župan Igor Andrović, kao moguće rješenje istaknuo je deklaracije proizvoda, kao i udruživanje poljoprivrednih proizvođača.

– Jedna od ideja je, da trgovački centri primaju ambalažu s domaćim proizvodima gdje će biti točno istaknuto čija je proizvodnja. Danas, na mnogim proizvodima piše samo zemlja porijekla i ništa više, pa vi ne znate čiji proizvod kupujete. No, kada bi vi vidjeli da je proizvod OPG-a s područja Virovitičko-podravske županije ili s područja Hrvatske, vjerojatno biste kupili taj proizvod, a ne neki uvozni – rekao je župan Andrović te pritom apelirao na potrošače da bez obzira na neznatno veću cijenu kupuju domaće proizvode koji su kvalitetniji, svježiji, zdraviji i praktično dolaze direktno s polja do stola.

Također, apelirao je na potrošače da što više kupuju na kućnom pragu kako bi pomogli našoj domaćoj proizvodnji, a apel je uputio i poljoprivrednicima kojima je predložio da se udruže i tako budu jači i konkurentniji na tržištu.

– Proizvođačke organizacije sigurno su budućnost poljoprivrede. Ta ideja može doći od nas, no sama inicijativa mora doći od proizvođača. Mi kao Županija ćemo im pomoć u administrativnim poslovima i da ta priča zaživi jer to je za dobrobit poljoprivrednih proizvođača – zaključio je župan smatrajući da bi tako bili veći i jači te imali više mogućnosti što se tiče pregovora, kako s trgovačkim centrima, tako i ostalim otkupljivačima.
(www.icv.hr, www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button