DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINEŽUPANIJA

Župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement te pročelnik Bojan Mijok obišli Dječji vrtić Lipa u Čačincima

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa suradnicima, svojim zamjenikom Marijom Klementom i pročelnikom za gospodarstvo i poljoprivredu Bojanom Mijokom, uz načelnika Općine Čačinci Alena Jurenca, obišao je stradali dječji vrtić, zgradu NK Mladost te nekoliko lokacija koje su stradale uslijed poplave i leda na području općine Čačinci.

Jasno mi je da je voda digla parket, ali da je probila beton, to je sila koja se teško bilo čime zaustavlja – rekao je tom prilikom Marijo Klement, dok je župan Igor Andrović naglasio kako je nastala velika šteta na istočnom dijelu županije i od leda i od poplava:

Velike su štete na poljoprivrednim usjevima u dvorištima kuća, ali zasigurno je najveća u čačinačkom dječjem vrtiću koji je potpuno uništen od poplave koja je odnijela i podove. Vatrogasci su imali preko 50 intervencija, kako u Čačincima tako i u okolnim mjestima i gradovima. Mi kao osnivači odmah smo omogućili da 72 djece zbrinemo i da vrtić pohađaju u osnovnoj školi i od ponedjeljka će oni već biti tamo. Što se tiče elementarne nepogode, ići ćemo prema procedurama. U ponedjeljak će već izaći općinska povjerenstva na teren i sve pregledati i siguran sam da će vrlo brzo biti proglašena elementarna nepogoda. Mogu reći da me je već zvao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kolege župani i svi nude pomoć i siguran sam da će ta pomoć brzo stići te da ćemo što prije sanirati svu ovu štetu – rekao je župan Andrović te naglasio da je jedan od najvećih problema, zbog kojih je došlo do ove velike poplave uz ogromne količine vode koje su se slile s brda, propust ispod željezničke pruge:

Taj propust je iznimno uzak. Mi već godinama molimo Hrvatske željeznice da ga prošire i kada bi bio veći i širi zasigurno bi i sada propustio puno veću količinu tih oborinskih voda. Iako je sada nažalost gotovo i štete su enormne, mi ćemo se nastaviti boriti da se taj propust što prije prošiti i učiniti sve da do ovoga više nikada ne dođe – rekao je župan Andrović.

Na temu propusta govorio je ispred vrtića i načelnik Alen Jurenac koji je potom županu i suradnicima pokazao uništenu unutrašnjost zgradu NK Mladost, njive potopljene vodom….

Pitali su mnogi razmišljamo li o nekoj drugoj lokaciji za vrtić? Ni u kom slučaju, jer ovo je jako lijepa lokacija i kompleks i problem je samo u tom propustu ispod pruge o kojem već 20 godina pregovaramo s Hrvatskim željeznicama da se proširi. Posljednje što nam je rečeno je da projekt ide, ali da je zapelo u dokumentaciji. Vjerujem da će to biti što prije riješeno. Mi smo već sada krenuli s planovima za obnovu vrtića, javili su se mnogi gradonačelnici i načelnici, župani. Objekt je osiguran, pa tako očekujem razumijevanje i od osiguravajuće kuće. Vlada je upoznata sa svime, tako da vjerujem kako će vrtić brzo biti uređen i ja očekujem da će od jeseni djeca ponovno normalno ići u ovaj vrtić – rekao je Jurenac te naglasio kako očekuje vrlo brzo i proglašenje elementarne nepogode kako bi se pomoglo i poljoprivrednicima.

Ravnateljica Dječjeg vrtića ”Lipa” Čađavica Ana Krmpotić pričala je o uništenom vrtiću, ali se isto tako uhvatila velikog posla, od čišćenja ostataka iz vrtića do uređenja novog smještaja za vrtićku djecu:

Svih 72 djece ići će u vrtić na tri lokacije. Dvije su u prostoru škole, jedna je u nekadašnjem prostoru vrtića. Dobili smo još dodatnog prostora u školi, a treći je prostor općinska vijećnica gdje će također biti jedan dio djece. Šteta na našem vrtiću je stopostotna, ali ja vjerujem kako ćemo zajedničkom snagom to sve brzo urediti. Za sada su nam potrebni didaktika, puzzle i druge igračke jer nam je sve uništeno – rekla je Krmpotić.

I nogometnom klubu Mladost sve je stradalo, od kosilica, trimera, frižidera, bojlera, radijatora do kamere za snimanje utakmice i ostale elektroničke opreme:

Sve je uništeno, zaista se moram od srca zahvaliti svim ljudima, klubovima i sportskim radnicima koji stalno zovu i nude pomoć koja nam je u ovom trenutku prijeko potrebna te našem servisu RU-DA koje će nam besplatno pokušati servisirati kosilice i trimere – rekao je predsjednik NK Mladost Hrvoje Hećimović.

Vatrogasci su stalno na terenu, i sinoć su imali 20-ak intervencija čišćenja podruma i bunara jer je kiša i dalje natapala Čačince:

Telefon stalno zvoni, radimo i pomažemo koliko možemo. Hvala svim kolegama vatrogascima iz Orahovice, Voćina, Zdenaca i Slatine koji nam stalno pomažu – zaključio je zapovjednik DVD-a Čačinci Siniša Ileš.

(nm/ICV, vg, foto: Vladimir Grgurić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button