DOGAĐANJANASLOVNICA

Župa bl. Ivana Merza u srijedu, 10. svibnja obilježava blagdan svog nebeskog zaštitnika

Župa bl. Ivana Merza Slatina u srijedu, 10. svibnja obilježava blagdan svog nebeskog zaštitnika, a proslava je započela 1. svibnja devetnicom bl. Ivanu Merzu, a nastavlja se trodnevnicom bl. Ivanu Merzu. U ta tri dana duhovne priprave svake večeri moli se krunica i litanije bl. Ivanu Merzu, služi se misa i drži propovijed.

U sklopu trodnevnice danas i sutra, 8. i 9. svibnja prije svete mise u 19 sati, krunica će se moliti od 18:20, a od 18 sati vjernici imaju priliku i za svetu ispovijed.
Na sam blagdan bl. Ivana Merza u srijedu, 10. svibnja bit će služene tri svete mise: u 08, 11 (središnje misno slavlje) i 19 sati.

Ivan Merz bio je laik u svjedočenju Evanđelja, profesor, književnik i časnik sa znanjem i osobinama svećenika. Školovao se u Zagrebu, Beču i Parizu, a govorio je deset jezika.
Njegov kratki život od nepune 32 godine bio je posvećen Crkvi i znanosti, a osobito radu s mladima kroz Hrvatski Orlovski Savez, organizaciju koja teži odgajati mladež u vjerskom, intelektualnom, moralnom i tjelesnom pogledu.

Unatoč zdravom načinu života i vrijednostima katoličke vjere koje su bile smisao njegova života, sve češće pobolijeva. Svjestan da će umrijeti mlad, Ivan Merz prikazuje na samrti svoj život kao žrtvu Bogu za hrvatsku mladež. Tisućama mladih postao je uzor i ideal kršćanskog života, a njegovo ime značilo je program života i rada brojnim mladim kršćanima.

Ivan Merz poslije neuspjele operacije dobiva meningitis i umire 10. svibnja 1928. godine, s blagoslovom koji mu je dan ranije poslao Sveti Otac.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Ivana Merza blaženim na svečanoj misi u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. godine.

Posvećene su mu i skladbe, ustanove i župne crkve, a prva među njima u Hrvatskoj i svijetu proglašena je nova župa u Slatini i stavljena pod zaštitu blaženog Ivana Merza.

Župa bl. Ivana Merza u Slatini obuhvaća zapadni dio grada Slatine te naselja Novi Senkovac, Markovo, Medinci, Grabić i Ivanbrijeg. Granica koja dijeli dvije gradske župe ide od groblja preko potoka Javorice, tržnice do ulice Vladimira Nazora koja većim dijelom pripada župi bl. Ivana Merza (lijevom stranom od tržnice, a desnom stranom od željezničkog prijelaza).

Dekretom požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčević, od 30. lipnja 2012. godine novim župnikom imenovan je Nikola Jušić, kanonik Stolnog kaptola sv. Petra apostola.
Preč. Nikola Jušić rođen je u Buku 6.12.1953. godine u obitelji Milana i Dragice r. Filipović. Zaređen je za svećenika 24.06.1979. u Zagrebu, po nadbiskupu Franji Kuhariću.

(mf)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button