DOGAĐANJANASLOVNICA

Župa bl. Ivana Merza svečano proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika

Danas je svečano u slatinskoj župi bl. Ivana Merza koja proslavlja blagdan svog nebeskog zaštitnika.

Ovom blaženiku posvećene su skladbe, ustanove i župne crkve, a prva među njima u Hrvatskoj i svijetu proglašena je nova župa u Slatini i stavljena pod zaštitu blaženog Ivana Merza.

Proslava je započela 1. svibnja devetnicom bl. Ivanu Merzu, a nastavljena je trodnevnicom bl. Ivanu Merzu.

Danas na sam blagdan, središnje misno slavlje u crkvi bl. Ivana Merza od 11 sati predvodio je župnik iz Markovca Našičkog, vlč. Goran Mitrović u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog dekanata predvođenim dekanom, preč. Draganom Hrgićem i arhiđakonom, msgr. Vladimirom Škrinjarićem.

Velečasni Mitrović kroz svoju je propovijed predstavio život i djelo bl. Ivana Merza, miljenika Božjega koji se na današnji dan prije 96 godina preselio s ovoga svijeta u vječnost. Kako je naglasio, poput orla k Suncu uzletjela je čista duša mladoga čovjeka Ivana Merza čije je životno zvanje bila katolička vjera.

– Ovaj mladi čovjek zračio je vedrinom i blagošću poput svoga Božanskog učitelja kojem se predao i kojeg je odlučio slijediti. Svoje nade, svoj bogati životni put „samo s Bogom i uz Boga“ sažeo je u svome geslu „Žrtva – Euharistija – Apostolat“.
Nije bio ni biskup, ni svećenik, ni redovnik. Rodio se i odrastao u našoj sredini. Blaženi Ivan Merz, katolički laik, bio je profesor književnosti, promicatelj liturgijskoga pokreta i začetnik Katoličke akcije u Hrvatskoj.
Rođen je u Banjoj Luci 16. prosinca 1896., a preminuo u Zagrebu 10. svibnja 1928. u 32. godini života, prikazavši svoj život za hrvatsku mladež, kojoj i danas može i treba biti velikim uzorom.
I danas, 96 godina nakon njegove smrti i 21 godine nakon beatifikacije, u blaženom Ivanu Merzu snažno prepoznajemo primjer dubokoga vjernika i zauzetoga katoličkog laika, apostola, – istaknuo je vlč. Mitrović, te podsjetio na sve ono što je bitno jednom kršćaninu i vjerniku, kako živjeti vjeru i u skladu s njom.

– Blaženi Ivan Merz imao je neizmjernu ljubav prema Crkvi i papi. Zajedno s Crkvom vjerovao je da se u Isusu Kristu nalazi ključ, središte i cilj sve ljudske povijesti. Iz te je vjere blaženi Merz crpio životnu snagu, – naglasio je između ostaloga vlč. Mitrović te se spomenuo bl. Ivana Merza i kao književnika i časnika sa znanjem i osobinama svećenika.  

Na kraju svoje propovijedi je rekao:

– Blaženi Ivane, izmoli nam milost da pročišćenim srcem i razumom prionemo uz Kristovo evanđelje, da osnaženi Euharistijom i mi postanemo žrtva Bogu mila na posvećenje našega hrvatskog naroda i cijeloga svijeta, te tako svijetlimo svima koje budemo susretali.

Župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza vlč. Patrik Alatić na kraju mise je istaknuo svoju zahvalnost svima koji su uveličali ovogodišnju svetkovinu bl. Ivana Merza.

– Zahvalni smo za sve divote koje smo primili u ovih dvadesetak godina od kada je ustanovljena naša župa, na sam dan proglašenja Ivana Merza blaženim, 22. lipnja 2003.godine.

Pozdravljam danas sve vas koji ste na svetoj misi, kako župljane naše Župe, tako i župljane Župe sv. Josipa, te hodočasnike, kao i zamjenika gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika i Iliju Nikolića.
Posebna zahvala ide vlč. Goranu Mitroviću na prekrasnoj propovijedi, kao i svećenicima Slatinskog dekanata koji su uveličali ovo svečano misno slavlje. Hvala čitačima, pjevačima i ministrantima i svima koji su ovih dana pripravljali proslavu naše svetkovine.

Neka nam svima blagdan Ivana Merza bude dobar i blagoslovljen!, – rekao je vlč. Alatić.

Večernja sveta misa u povodu današnjeg blagdana započinje u 19 sati, a prije nje svima koji to žele biti će omogućena ispovijed.
Kao i jutarnju, i večernju misu služit će župnik Župe bl. Ivana Merza, vlč. Patrik Alatić.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button