DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Žrtve Voćina nikada se ne smiju zaboraviti poruka je s 12. Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

U organizaciji Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u kojoj se nalazimo i propisanim mjerama i uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH danas je u znak sjećanja na 47 nevinih žrtava stradalih 13. prosinca 1991., s minimalnim brojem sudionika održano 12. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj.

Budući da ovogodišnjem Hodočašću nisu mogli prisustvovati svi oni koji bi se inače, kao i ranijih godina, došli pokloniti voćinskoj žrtvi, ZUiČ HVIDR-a VPŽ u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina i Gradom Slatinom pokrenula je inicijativu „Zajedno za Voćin“ u sklopu koje je 29. obljetnica sjećanja na 47 zvjerski ubijenih žrtva općine Voćin obilježena polaganjem upaljenih lampiona u obliku „VOĆIN 47“.

U ovu aktivnost uključile su se braniteljske udruge, političke organizacije i lokalne samouprave iz Slatine, Virovitice, Orahovice, Gradine, Suhopolja, Čađavice, Duge Međe, Nove Bukovice, Suhopolja, Sladojevaca, Gornjeg Miholjca…, a u Voćinu su predstavnici Općine Voćin predvođeni općinskim načelnikom Predragom Filićem i predsjednikom UDVDR Ogranak Voćin Darkom Božičkovićem obišli posljednja počivališta i spomen obilježja žrtava, dok su pripadnici Udruge navijača „Brđaci Voćin“ upalili 47 baklji u obliku križa.

U ovogodišnjoj hodnji sudjelovalo je tek 20-tak sudionika koji su tradicionalno sa zastavama i zavjetnim svijećama ušli u Voćin, a Hodočašću su se memorijalnom hodnjom priključili virovitičko-podravski župan Igor Andrović te Tomislav Kolec i Ivan Obrovac uz pratnju Mirka Poljanca predsjednika HVIDR-e Virovitica, koji su prešli 39 kilometara od Virovitice do Voćina.

– U 3 sata iza ponoći smo krenuli ispred županijske zgrade u Virovitici da bi stigli u Voćin do 10 sati. Sedam sati pješačenja je iza nas i ovo je najmanje što smo mogli učiniti u znak sjećanja na nevine voćinske žrtve. Po drugi puta smo sudjelovali u ovakvoj hodnji, prvi puta prije dvije godine i sada, a sa srcem ćemo nastaviti s tom tradicijom i u buduće kada god to prilike budu dozvoljavale, – rekao je župan Andrović po dolasku u Voćin.

Unatoč trenutnoj situaciji u ime organizatora zadovoljstvo održavanjem ovogodišnjeg Hodočašća izrazio je predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš:

– Na ovo Hodočšće su došli branitelji koji su smatrali da trebaju doći, a oni koji nisu došli bili su u svojim domovima zajedno sa svojim obiteljima, podržali nas u svojim mislima i molitvama tako da su na neki način bili s nama.

Zahvaljujem se svima na realizaciji naše inicijative „Zajedno za Voćin“ te pozvao sve one koji nisu 12. prosinca upalili lampione u obliku „VOĆIN 47“,da to učine u narednim danima te na taj način odaju počast nevinim voćinskim žrtvama. Ukoliko nas zdravlje posluži mi ćemo ustrajati u organizaciji Hodočašća i u narednim godinama, a nadam se da će sljedeće godine ova pandemijska kriza biti iza nas jer ovaj koronavirus nam je uzeo puno toga, ali sjećanje na naše prijatelje suborce i nevine žrtve Domovinskog rata neće nikada, – zaključio je Bubaš.

Jedan od pokretača Hodočašća, danas zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić također je iskazao zadovoljstvo i ponos što je unatoč svemu tradicija održavanja hodočašća nastavljena:

– Samo Hodočašće uz medijsku potporu i ove godine šalje poruku istine, a to je prije svega za braniteljsku populaciju kroz molitvu, traženje mira kako osobnog tako i obiteljskog u ovo vrijeme Došašća, ali isto tako svjedoci smo raznih tribina, seminara, edukacija koje braniteljska populacija provodi, a jedan od oblika je i ova hodnja koja se održala unatoč trenutnoj situaciji, te se nadam da će se iduće godine moći održati u onom broju koji smo imali ranijih godina, od gotovo 5.000 hodočasnika koji su dolazili u Voćin, kako bi učvrstili ovo Hodočašće jer Voćin je treće mjesto stradanja u Hrvatskoj i zaslužuje dužan pijetet. Način da odamo počast njegovim žrtvama je svakako 13. prosinca biti u Voćinu da se ne zaboravi, – rekao je Križić, te se zahvalio svima koji su sudjelovali u 12. Hodočašću, ali i onima koji su davali potporu kroz niz godina zajedničke suradnje, u nadi da će se još uspješnija suradnja nastaviti i u narednim godinama.

Svoje zadovoljstvo održavanjem Hodočašća nije krio ni načelnik Općine Voćin Predrag Filić:

– Danas se prisjećamo naših dragih, nedužnih, ubijenih civila koji su ubijeni samo zato što su bili Hrvati.
Voćin je uz Vukovar i Škabrnju najveće stratište hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a upravo ovdje u Voćinu je način ubojstva bio možda i najsvirepiji gdje su ljudi bili izmasakrirani na zvjerski način, i to je bio strašan prizor koji su hrvatski branitelji zatekli ulaskom u Voćin.

Ovim putem izražavam duboko žaljenje i iskrenu sućut svim obiteljima koje ni dan-danas nisu dobile zasluženu pravdu jer krvnici još uvijek slobodno šetaju Srbijom i nadam se da će kad-tad doći pred lice pravde i biti kažnjeni za ono što su počinili, – rekao je Filić.

Saborski zastupnik Josip Đakić koji je i sam bio sudionik u oslobađanju ovoga područja prisjetio se ratnih dana, okupacije i svih zlodjela koja su počinjena na području Republike Hrvatske prije 29 godina.

– Voćin, kao i Četekovac, Čojlug i Balinci su puno puta na državnom nivou možda i zapostavljeni, ali mi svake godine ustrajemo na obljetnici i Hodočašću kako bi podsjetili da pravda ovdje nije zadovoljena, počinitelji nisu procesuirani i kažnjeni i mi ćemo i dalje kao invalidi, veterani i branitelji Domovinskog rata tražiti da se pravda konačno izvrši.
Vjerujem da mi kao katolici i Hrvati možemo oprostiti ali nikada ne smijemo zaboraviti, – rekao je Đakić uz nadu da će se Voćin razvijati i napredovati, imati prosperitetnu budućnost te i nadalje obilježavati ovaj dan stradanja ali i dan slobode i života u Voćinu.

Ujedno je najavio kako će se već iduće godine ova obljetnica obilježiti i hodnjom u duljini od 47 kilometara za 47 žrtava, te pozvao sve one koji to mogu izdržati da se pridruže, uz nadu da će se iduće Hodočašće održati bez ograničenja.

Svetu misu povodom 29. obljetnice stradanja stanovnika općine Voćin služio biskup msgr. Antun Škvorčević u dvorišnom prostoru crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije, dok je molitvu kod križa na Prebendi i kod spomenika Voćinskoj žrtvi predvodio dekan Slatinskog dekanata vlč. Dragan Hrgić.
Biskup Škvorčević se u svojoj propovijedi zahvalio članovima ZUiČ HVIDR-a VPŽ kao i svim ostalim hodočasnicima na ustrajnosti u svojoj nakani da Hodočašće traje i dalje unatoč teškim vremenima.

Žrtvama Voćina počast su polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona kod spomenika Voćinskoj žrtvi odali izaslanik Predsjednika RH brigadir Niko Jurilj, izaslanik predsjednika Sabora RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH župan Igor Andrović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, izaslanik ministra obrane brigadir Stjepan Krešić, predstavnici općina i gradova VPŽ, te braniteljske udruge na čelu s Matom Bubašem, Ilijom Nikolićem i Nenadom Križićem.
(mf, df/Foto: R. Turkalj, D. Fišli)

Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org