DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Zorici Varga još jedan mandat na mjestu predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Slatini

Jučer je u Hrvatskom domu u Slatini održana izborna skupština Ogranka Matice hrvatske Slatina.

Skupština je započela himnom Republike hrvatske koju je na klaviru izveo ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina, prof. Antonio Brzica, i odavanjem počasti minutom šutnje svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, kao i preminulim članovima Matice.
Nakon pozdravnih riječi predsjednice slatinskog Ogranka Zorice Varga uslijedio je izbor radnog predsjedništva u kojemu su se našli Ksenija Vujanović-Juras, Ivona Balić i Saša Vujanović koji je i vodio skupštinu. Pošto su izabrana i ostala radna tijela, izvješće verifikacijske komisije podnijela je Vesna Palcer Turk te konstatirala nazočnost 21 od ukupno 33 člana slatinskog Ogranka MH.

Iscrpno izvješće o radu ogranka u posljednje četiri godine podnijela je predsjednica Zorica Varga naglasivši kako je, osim održavanja redovnih skupština, slatinski Ogranak ostvario niz samostalnih projekata značajnih za Slatinu i očuvanje njezine kulturne baštine, a kroz suradnju sa susjednim ograncima i svojom središnjicom u Zagrebu, te Gradom Slatinom, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, slatinskim školama i župama te udrugama i drugim institucijama, kulturni život Slatine obogatio, a njezino ime učinio prepoznatljivim diljem domovine.

Uz brojna kulturna događanja, poput koncerata i izložbi, te sudjelovanja na brojnim manifestacijama Ogranak je konstantno predstavljao i objavljivao nova izdanja knjiga, te svake godine organizirao provedbu natječaja za učenike „I dok je srca, bit će i Kroacije“ kao i koncert mladih slatinskih glazbenika i nagrađivanje najboljih učenika završnih razreda slatinskih osnovnih i srednjih škola. Neizostavni su i Dani Mirka Jirsaka, a slatinski se Ogranak između ostaloga aktivno svake godine uključuje i u Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena koji je s ponosom pomogao pokrenuti prije 29 godina.

Naglasila je kako je 2021. godine prigodnom svečanošću obilježena 50. godišnjica osnutka i 30. godišnjica rada Ogranka Matice hrvatske u Slatini, dok je protekla 2022. godina bila također slavljenička te su brojne aktivnosti održane u sklopu velike, 180. obljetnice postojanja Matice hrvatske, a obilježila ju je i tužna vijest o smrti našega zavičajnika, akademika Viktora Žmegača koja je „potresla“ redove Matice.

Zahvalivši se svima koji su se na bilo koji način uključili u rad Ogranka Matice hrvatske u Slatini s ponosom je istaknula kako je protekli mandat obogaćen zavidnim brojem izdanih knjiga, ali i onih u pripremi koje bi uskoro trebale ugledati svjetlo dana, tim više što je protekle godine održan 1. festival knjige u Matici hrvatskoj, te će članovi slatinskog Ogranka imati što pokazati na ovogodišnjem.

Financijsko izvješće podnijela je blagajnica Biljana Sabljak, a Nadzornog odbora Jozo Šantak. Nakon što su sva izvješća jednoglasno prihvaćena članovi su se isto tako složili s odlukom o izmjeni Pravilnika Ogranka Matice hrvatske Slatina prema kojoj će predsjedništvo, uz predsjednika, potpredsjednika i tajnika od sada imati četiri umjesto osam članova.
Potom je dosadašnje predsjedništvo razriješeno dužnosti te se prišlo izboru novoga.

S obzirom na dosadašnji kvalitetan rad članovi su i dalje odlučili dati povjerenje „staroj“ predsjednici. Tako će Zorica Varga i dalje obavljati tu dužnost, no u novom mandatu dužnost potpredsjednika umjesto Ksenije Vujanović-Juras obnašat će Danijel Vilček, dok je Svjetlana Carić nova tajnica Ogranka umjesto Višnje Kajzer koja ostaje u predsjedništvu kao član, a osim nje članovi su još Ivona Balić, Sanja Mrzljak Jovanić i Vladimir Jelenčić.

U Nadzorni odbor izabrani su Ksenija Vujanović-Juras, Saša Vujanović i Vesna Palcer Turk.

Na kraju skupštine stara-nova predsjednica Zorica Varga zahvalila se na ponovno joj ukazanom povjerenju te ukratko iznijela plan rada u narednom razdoblju naglasivši kako će Ogranak Matice hrvatske u Slatini i nadalje njegovati ono što je vrijedno.
– Na kursu smo Matice hrvatske i dalje, – zaključila je Varga.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button