DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zorica Varga predstavila svoju knjigu „Mirko Jirsak i Slatina“

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Zorica Varga sinoć je u dupkom punoj dvorani slatinskog Hrvatskog doma predstavila svoju knjigu ili konkretnije zbornik „Mirko Jirsak i Slatina“.

Moderator događaja i sam član Matice hrvatske, Oliver Jukić, vodio nas je kroz promociju koja je započela skladbom Miroslava Lončara, Jazzy steps u izvedbi Vedrana Šebijanića, učenika 3. razreda gitare u slatinskoj OŠ „Milka Kelemena“.

Uslijedio je pozdrav predsjednice slatinskog Ogranka Matice hrvatske i autorice knjige Zorice Varga u kojem je prisutnima, u ime Matice, poželjela dobrodošlicu na predstavljanje svoje knjige tiskane u nakladi slatinskog Ogranka Matice hrvatske.

-Radosni smo što je knjiga tiskana u godini velikoga Matičina jubileja – 180. obljetnici Matice hrvatske, koja slovi za najstariju kulturnu ustanovu u Hrvata, stoga je smatramo čuvaricom kulturne, znanstvene i duhovne baštine hrvatskoga naroda, kako na nacionalnoj, tako i lokalnoj razini. Ova je knjiga plod dobre suradnje slatinske Matice s vrsnim poznavateljima Jirsakova stvaralaštva i slatinske publike, kazala je u uvodu u promociju Zorica Varga.

U tri navrata,  u skladu s ovom večeri posvećenoj Mirku Jirsaku, profesorica hrvatskoga jezika u SŠ Marka Marulića Sanja Mrzljak Jovanić čitala je upravo Jirsakove pjesme. Ovom prigodom odabrane su: Za stolom ravnice, Pjesma moje ispovijesti i Tihi razgovor.

Ksenija Vujanović-Juras govorila je u ime uredništva Male slatinske biblioteke.

– To je XXIII. knjiga Male slatinske biblioteke pokrenute 1995.godine s temeljnim ciljem čuvanja i afirmacije građanskog identiteta slatinskoga kraja. Biblioteku čine tiskana djela slatinskih autora (ili onih tematikom vezanih uz slatinski kraj) iz vrlo raznolikih područja, od kojih su mnoga nagrađena poveljama Matice hrvatske, s posebnim naglaskom na slatinske zavičajnike, među kojima istaknuto mjesto zauzima književnik i pedagog Mirko Jirsak. Godine 2009., povodom 100. obljetnice pjesnikova rođenja i 10.obljetnice smrti, organiziran je okrugli stol posvećen djelu slatinskog zavičajnika, a 2017. pokrenuti su i Dani Mirka Jirsaka, koji se svake godine, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Slatini, s nizom aktivnosti održavaju u studenom, mjesecu pjesnikova rođenja, kako bi se obilježili život i djelo Mirka Jirsaka, pjesnika slavonske ravnice. Njihovim održavanjem obogaćujemo kulturnu baštinu grada, dajemo mu ljepotu i puninu, a našem pjesniku i prozaiku rođenom pod okriljem slatinskog neba stvaramo počasno mjesto i trajan spomenik u srcima Slatinčana i poštovatelja njegove zavičajne riječi. S vremenom je Mala slatinska biblioteka uvelike prerasla lokalne okvire i svojim izdanjima postala prisutna u domovima širom svijeta, doprinoseći tako vidljivosti i prepoznatljivosti slatinskog kraja i njegove baštine. Uvjereni smo kako će i ova knjiga, objavljena u više ne tako maloj biblioteci, dotaknuti srca brojnih čitatelja, istaknula je Vujanović-Juras.

Knjigu „Mirko Jirsak i Slatina“ predstavio je profesor hrvatskog jezika u OŠ Josipa Kozarca u Slatini Danijel Vilček.

-Nudeći prikaz života, književnoga stvaralaštva, pedagoškoga i drugog djelovanja Mirka Jirsaka i objedinivši sve u zbornik, Zorica Varga Jirsaka je predstavila iz povijesnoga, književno-kulturnoga i napose znanstvenoga obzorja. Zbornik je podijeljen na nekoliko cjelina koje su nedvojbeno povezane osobom Mirka Jirsaka i razvidnom autoričinom unutrašnjom motivacijom za objedinjavanjem onoga čime je Slatina zasad zahvalila zavičajniku Mirku Jirsaku. Koristeći se različitim izvorima, autorica odabire i sabire najznačajnije podatke i zanimljivosti o Mirku Jirsaku, povezuje različite naraštaje njegove obitelji i daruje čitateljima svih uzrasta nadasve vrijedan znanstveni i stručni prilog poticajan za poučavanje i proučavanje zavičajne baštine. Pred nama se, dakle, nalazi vrijedna knjiga, kao neprijeporan dokaz njegovanja zavičajne književno-kulturne baštine i potvrda da usprkos svim prijeporima pred kojima se danas nalazi, čovjek ljubitelj knjige ne kani odustati, ističe među ostalim Vilček.

Sinoćnji događaj okončan je završnom riječju autorice knjige Zorice Varga i zahvalama zaslužnima u njenom stvaranju.

-Ogranak MH u Slatini, želeći objediniti sve sadržaje vezane za našeg zavičajnika, koji su tijekom protekla dva desetljeća predstavljani slatinskoj javnosti, izdala ovu knjigu pod znakovitim naslovom Mirko Jirsak i Slatina. Izdajući ovaj zbornik, zahvaljujem svima koji su dali svoj obol čuvanju lika i djela našega zavičajnika Mirka Jirsaka i svima koji su pomogli da ovaj zbornik dođe pred čitatelje. Ponosna sam što Ogranak Matice hrvatske u Slatini, čiji sam član, čuva sve vrijedno kulturno nasljeđe našega zavičaja i vrijednosti ljudi poniklih na ovim prostorima. Jirsakova prisutnost u Slatini u kojoj je dobio i svoju ulicu, stalni postav u Zavičajnom muzeju, Dane Mirka Jirsaka, zbirku 101 pjesma i ovaj zbornik – svjedoče da zahvaljujući Matici hrvatskoj u Slatini i poslije Jirsaka – živi Jirsak, rekla je Varga.

Uslijedio je kratak film pripremljen za ovu priliku a koji prikazuje kronologiju projekata vezanih za Mirka Jirsaka u Slatini. Tijekom trajanja filma, Zorica Varga, knjigu „Mirko Jirsak i Slatina“ darovala je gradonačelniku Denisu Ostrošiću.

Brojni prisutni koji su došli čestitati autorici Zorici Varga i slatinskom ogranku Matice hrvatske na izdavanju nove knjige htjeli su postati i njenim vlasnicima pa je, nakon što je film završio, nastao poduži red čekanja. Pohvale, čestitke i buketi cvijeća bili su posebna nagrada samoj autorici koja je pod okriljem slatinskog ogranka Matice hrvatske za svoju publiku pripremila i prigodni domjenak.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button