Home / NASLOVNICA / Zoran Milanović je novi predsjednik RH

Zoran Milanović je novi predsjednik RH

Voljom većeg dijela hrvatskog naroda s 52,70% glasova Zoran Milanović izabran je za novog predsjednika Republike Hrvatske i to će biti u narednom mandatu od pet godina.

“Ovo je trenutak u kojem želim podvući crtu. Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika Hrvatske, republike svih građana, Hrvata i onih koji to nisu. U životu sam radio i neke druge stvari. Bio sam premijer, i to mi je bio teret na ovom putu”, istaknuo je u pobjedničkom govoru Zoran Milanović, novi predsjednik Republike Hrvatske.

Predsjednički kandidat SDP-a i lijevo-liberalnih stranaka ostvario je uvjerljivu pobjedu nad Kolindom Grabar-Kitarović u drugom krugu izbora, koji su održani u nedjelju, 5. siječnja.

Najveću procentualnu razliku Milanović je ostvario u Istri gdje je dobio 77.000 glasova, a Kolinda 18.000, što je prednost od gotovo 50 tisuća glasova. U Varaždinskoj županiji je pobijedio s 27.000 glasova razlike, u Međimurju s 26.000 glasova više, u Zagrebu s 69.000, a Primorsko-goranskoj županiji s 43.000 glasova više. Osim Zagreba, trijumfirao je u Rijeci (20.000 više), Splitu (za 2000) te Osijeku (tisuću glasova više).

Kolinda Grabar-Kitarović je pobijedila, ali s malom razlikom, u Slavoniji, Dalmaciji i još nekoliko županija, međutim, osjetno tek u Splitsko-dalmatinskoj gdje je dobila 32.000 glasova viška. Naravno, i u dijaspori.

Kako se glasalo u gradovima i općinama Virovitičko-podravske županije pogledajte u prilogu. (mf,rt)

x

Check Also

Premijer Plenković: Relaksiranje mjera uz savjete epidemiologa. Otvaranje tržnica vjerojatno prije Uskrsa!

Nakon sastanka sa znanstvenicima na temu koronavirusa premijer Andrej Plenković najavio je relaksiranje mjera ali ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org