NASLOVNICAPOLITIKA

Zoran Milanović je novi predsjednik RH

Voljom većeg dijela hrvatskog naroda s 52,70% glasova Zoran Milanović izabran je za novog predsjednika Republike Hrvatske i to će biti u narednom mandatu od pet godina.

“Ovo je trenutak u kojem želim podvući crtu. Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika Hrvatske, republike svih građana, Hrvata i onih koji to nisu. U životu sam radio i neke druge stvari. Bio sam premijer, i to mi je bio teret na ovom putu”, istaknuo je u pobjedničkom govoru Zoran Milanović, novi predsjednik Republike Hrvatske.

Predsjednički kandidat SDP-a i lijevo-liberalnih stranaka ostvario je uvjerljivu pobjedu nad Kolindom Grabar-Kitarović u drugom krugu izbora, koji su održani u nedjelju, 5. siječnja.

Najveću procentualnu razliku Milanović je ostvario u Istri gdje je dobio 77.000 glasova, a Kolinda 18.000, što je prednost od gotovo 50 tisuća glasova. U Varaždinskoj županiji je pobijedio s 27.000 glasova razlike, u Međimurju s 26.000 glasova više, u Zagrebu s 69.000, a Primorsko-goranskoj županiji s 43.000 glasova više. Osim Zagreba, trijumfirao je u Rijeci (20.000 više), Splitu (za 2000) te Osijeku (tisuću glasova više).

Kolinda Grabar-Kitarović je pobijedila, ali s malom razlikom, u Slavoniji, Dalmaciji i još nekoliko županija, međutim, osjetno tek u Splitsko-dalmatinskoj gdje je dobila 32.000 glasova viška. Naravno, i u dijaspori.

Kako se glasalo u gradovima i općinama Virovitičko-podravske županije pogledajte u prilogu. (mf,rt)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button