CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Značajno se ublažavaju mjere, promjene i kod covid potvrda: Evo popisa

Premijer Andrej Plenković najavio je kako epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama. 
 
Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s COVID potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne, piše Večernji.hr.
 
Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata s postojećeg ograničenja do 2 sata ujutro.
 
Također, vezano za vrtiće i škole, planirano je ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje rutinskog samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa.
 
Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.
 
– Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze s omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica – rekao je Plenković na sjednici Vlade.
 
Na ublažavanje mjera osvrnuo se i ministar Davor Božinović koji tvrdi kako “zdravstveni sustav više nije opterećen kao nedavno”. 
 
– Stožer je donio nekoliko odluka kojima se ublažavaju uvedene nužne epidemiološke mjere. U odluci o ograničavanju okupljanja najbitnije promjene su da na javnim okupljanjima može biti 200 osoba umjesto 100, a ako svi imaju COVID potvrde nema ograničenja. Prije je broj bio 200. U zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, umjesto 50. Ako svi imaju potvrde, ograničenja nema. Okupljanja i manifestacije mogu trajati do 2 sata – kazao je te dodao kako će takvo radno vrijeme biti i za ugostiteljske objekte.
 
Ukida se ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, do je sada bilo do 24 sata.
 
Ukida se obveza posjedovanja digitalnih EU COVID potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi. COVID potvrde neće biti potrebne niti za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja koji se održavaju u zatvorenim prostorima, ali će biti obvezno korištenje medicinskih maski ili maski za lice. Na sajmovima na otvorenom, maske neće biti potrebne. 
 
– Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez COVID potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obvezno korištenje maski na natjecanjima u zatvorenim prostorima – dodao je Božinović. 
 
Ugostiteljski objektima sada će moći usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede za stolovima. 
 
– Samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi gosti koji ulaze u prostor imaju EU digitalne COVID potvrde – dodao je. 
 
– Na prijedlog Ministarstva rada, izmijenjena je odluka kojom su uvedene sigurnosne mjere obveznog testiranja ili predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju u djelatnosti socijalne skrbi. Bit će izuzeti centri za socijalnu skrb i centar za posebno skrbništvo i njihovi korisnici – dodao je Božinović te naveo kako sve odluke stupaju na snagu danas, 18. ožujka. (vecernji.hr)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button