DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

Zlatko Šantić uspješno završio veliki 5150 Triathlon Poreč

Prilično veliki sportski pothvat ostvario je Zlatko Šantić prof.kineziologije iz Mikleuša.  On je u prvom pokušaju ne samo završio iznimno zahtjevnu triatlon utrku već se i plasirao na sasvim solidno 163.mjesto ukupnog poretka u konkurenciji 292 triatlonca i triatlonki pristiglih u Poreč sa svih strana svijeta. Radi se o jednoj od najprestižnijih hrvatskih utrka održanoj pod licencom čuvenog Ironman-a, utrci Plava Laguna 5150  Triathlon Poreč.

Od kuda ovaj svima dobro znani sportaš i prosvjetni djelatnik na startu ove nimalo lake utrke? Prvenstveno zbog neukrotivog sportskog duha i zbog konstantne potrage i potjere za vlastitim limitima koje uzgred na putu od želje do ostvarenja uredno prebacuje i povisuje. O kakvom se sportašu radi možda će najbolje oslikati javnosti  malo poznati podatak vezan uz nogomet, sport kojem je do sada posvetio najviše vremena. Naime, Zlatko je dobar dio svog životnog vijeka posvetio igrajući za svoj NK Mikleuš i to prvenstveno na poziciji stopera. U tih 20 i više godina seniorske karijere on je na toj najodgovornijoj  obrambenoj poziciji zaradio, vjerovali li ne, samo jedan žuti karton (?!), a da apsurd bude veći i taj jedan stigao je sudačkim previdom. Za takvu igru lišenu opasnih klizećih startova, laktova, povlačenja i svega ostalog pravilima nedozvoljenog u nogometnoj igri potrebna vam je nadprosječna brzina, silna snaga, velika pluća, osjećaj za prostor, iznimna inteligencija, ali i naravno konstantan rad i posvećenost sportu i treninzima. U potrazi za novim životnim i sportskim izazovima Šantić je prije nekoliko godina odlučio istrčati maraton. Kao diplomiranom kineziologu nije mu bilo teško napraviti si plan i program priprema, isti ubrzo i proći, te otići na jedan od najtežih maratona u bližoj regiji, na onaj Plitvički, i naravno uspješno ga ”preživjeti”.

Nakon maratona red bi bio ”napasti” i neki veći zalogaj pa je tako prije nekih godinu dana Šantić odlučio krenuti zidati formu za ovaj jučerašnji podvig. Primarni cilj bio je samo završiti  utrku, a onaj drugi, sekundarni, pokušati isplivati 1 500 metara, biciklirati 40 kilometara te još istrčati 10 kilometara, u vremenu ispod 3 sata. I naravno da je uspio doći do oba zacrtana cilja. Konačno vrijeme bilo mu je 2 sata, 59 minuta i 25 sekundi. To vrijeme postavilo ga je na 30.mjesto u konkurenciji 42 natjecatelja od 40 do 44 godine starosti, te na 152.u konkurenciji 235 triatlonca. Plivačku dionicu prošao je za 38 minuta i 19 sekundi (u prosjeku 2:31 min/100m), biciklističku za jedan sat, 22.minute i 38 sekundi (29:57 km/h), a trkačku u vremenu 50 minuta i 32.sekunde (prosjek 05:10min/km).Kad smo ga nazvali po završetku utrke da upitamo za dojmove, ima li umora, koliko će uzeti odmora da se vrati u nekakvu normalu samo je kratko poručio  – 3.7.2022 Ironman Klagenfurt. Da pojasnimo. Radi se dakako o jednoj od najtežih utrka na svijetu. Na ”punom” Ironmanu potrebno je u komadu isplivati 3 800 metara, voziti bicikl 180 kilometara, te istrčati jedan klasični maraton (42,2 km). Do sada je sve ciljeve Zlatko ostvario i više nego glatko, a hoće li ovaj fantastični sportaš uspjeti u definitivno daleko najtežem ispitu do sada, odgovor ćemo nestrpljivo čekajući dobiti tog 3.srpnja iduće godine.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button