DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

Zlatko Šantić je Ironman!

Malo je ljudi u svijetu, a još manje u Hrvatskoj koji su uspjeli steći tu titulu, a Zlatko je od danas (3.7.2022) jedan od njih.

Jednu od najtežih i najcjenjenijih utrka na svijetu Šantić je u austrijskom Karntenu-Klagenfurtu prošao u vremenu 12:33:50  i tako ostvario svoje snove. Valja naglasiti da je Šantić u ovom za neke potpuno suludom ”sportu” još potpuni početnik s obzirom da je u njega ozbiljnije ušao tek prije nekih godinu i pol dana.

Još tamo rano jutros ovu veliku, ne samo sportsku već i životnu avanturu, započeo je prvom disciplinom ovog vraški teškog triatlona – plivanjem. Tih 3 800 metara isplivao je za 1 sat, 34 minute i 44 sekunde, u prosjeku 2.minute i 27 sekundi na 100 metara. Po izlasku iz jezera i presjedanju na bicikl, za što mu je trebalo nekih 14 minuta, bio je 307. u svojoj dobnoj kategoriji (40-44 godine), 1 555. u konkurenciji triatlonaca te  1 779. gledajući sveukupni poredak. Na biciklu je valjalo izvesti 180 kilometara, a tu je dionicu Zlatko prevalio za 6 sati, 7 minuta i 54.sekunde što znači da je u prosjeku vozio 29.22 kilometra na sat. Tom sjajnom vožnjom učinio je ogroman skok u poretku pa je tada bio 206. u svojoj dobnoj kategoriji, 1 009. u konkurenciji muškaraca te 1 067 sveukupno. Nakon bicikla i kraćeg presvlačenja od nekih 11 minuta krenuo je u posljednju definitivno najtežu dionicu. Nakon sve te silne patnje od plivanja i bicikliranja valjalo je još odvaliti punu dionicu maratona od 42 kilometra. I tamo negdje oko 20 sati i 13 minuta aplikacija koju smo pratili tijekom cijelog dana konačno je izbacila podatak – Zlatko Šantić završio je Ironman u vremenu 12 sati, 33 minute i 50 sekundi. Tako je i na posljednjoj dionici maratonu još skočio u plasmanu završivši Ironman-a na 191. mjestu u kategoriji triatlonaca od 40 – 49 godina starosti, na 945. mjestu u konkurenciji muškaraca te na 1 026. mjestu sveukupno. Iako je primaran cilj bio samo završiti ovu nestvarno teško utrku Šantić je oduševio i tim uistinu sjajnim plasmanom. Veliku pomoć i potporu u ostvarenju svog sna, ne samo danas u Austriji nego i tijekom dugih mukotrpnih i nimalo jeftinih priprema, Zlatko je imao u svojoj supruzi Maji i klincima Svenu i Ariji koji su ga zajedno s dobro raspoloženom skupinom navijača odnosno uže rodbine bodrili tijekom cijele utrke, a naravno da je veselje bilo neizmjerno po Zlatkovom ulasku u cilj.

Apsolutni pobjednik Ironmana je Ivan Tutukin iz Kazastana. Njegovo pobjedničko vrijeme iznosilo je 8:17:21.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button