DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zlatko Erjavec Slatinčanima predstavio svoju drugu zbirku priča

Večeras je GKiČ Slatina ugostila Zlatka Erjaveca, virovitičkog pisca koji nam je došao predstaviti svoju drugu zbirku priča neobičnog naziva: “Žena koja je voljela kosilice“.

Prisutne je na početku večeri pozdravila nova ravnateljica GKiČ Slatina prof. Neda Mađarac, a čestitke joj je ovim povodom uputila moderatorica večeri prof.Melita Schmitz.

Prva zbirka Zlatka Erjaveca u svome nazivu također sadržava imenicu žena, odnosno nazvana je „Žene vole pametne muškarce“. Za nazive zbirki odabran je zapravo po jedan naslov priče iz zbirki koje inače progovaraju na jednostavan i humorističan način o običnim ljudima, najčešće muškarcima, u nekim neobičnim situacijama, koje zapravo na kraju i ne ispadaju toliko neobične jer se ljudi redovito prepoznaju u njima kao da je Erjavec pisao baš o nekom od nas.

Moderatorica večeri, profesorica Melita Schmitz  je postavljajući mu pitanja i vodeći ležeran razgovor s njim, prisutne upoznala sa samim autorom i njegovim stilom pisanja. Sat vremena druženja  sa Zlatkom Erjavecom doslovno je proletjelo dok smo slušali ulomke iz njegove nove zbirke priča, ali i pjesme s kojima često sudjeluje na raznim literarnim večerima.

Osim toga saznali smo da ovaj umirovljeni Virovitičanin piše tek četiri godine, a eksplozija svega što se skrivalo u njemu i što je htio reći dogodila se kao rezultat posjećivanja književnih večeri u virovitičkom kafiću na željezničkom kolodvoru koje je organizirao virovitički književnik, dramaturg i glumac Robert Roklicer.

Za sada je objavio spomenute dvije zbirke priča, a nije siguran hoće li i njegove pjesme biti združene u jednu zbirku.

S izdavačima, Erjavec nije imao problema. Kaže da je do njih došao lagano, igrom slučaja i da je sve išlo preko prijatelja.

2019.godine zbirka priča Zlatka Erjaveca  „Žene vole pametne muškarce“ je bila najčitanija knjiga godine u virovitičkoj knjižnici.

Erjavec nam je otkrio da nekog posebnog uzora u pisanju nema, ali da jako voli čitati djela japanskog suvremenog pisca Murakamija,te turske spisateljice Elif Shafak,a dragi su mu i Milan Kundera, Frank McCourt  i drugi suvremeni pisci.

Ovu današnju književnu večer dodatno je uljepšao Marko Teskera izvođenjem nekoliko prigodnih glazbenih točaka.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button