KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zlatko Erjavec Slatinčanima predstavio knjigu „Žene vole pametne muškarce“

Multimedijska dvorana Gradske knjižnice i čitaonice Slatina večeras je bila popunjena do posljednjeg mjesta, a svojim je posjetiteljima ponudila nešto više od sat vremena dobre zabave i smijeha uz zanimljive goste.

Intrigantan naslov „Žene vole pametne muškarce“ zagolicao je maštu brojnih Slatinčanki, a svoju knjigu predstavio im je sam autor Zlatko Erjavec, rođeni Virovitičanin koji se bavio poduzetništvom i uz to kontinuirano kulturno-umjetnički djelovao kroz kazalište i književnost u svojoj Virovitici i šire.
Pisati je počeo nakon umirovljenja na poticaj Roberta Roklicera, zapaženog hrvatskog književnika, glumca i dramaturga.
Cijela je priča zapravo počela kroz virovitičke umjetničke večeri u kafiću „Cug“ koje je Roklicer pokrenuo, a u kojima je Zlatko Erjavec i danas, nakon Roklicerove smrti, aktivan.

Nakon što je ravnateljica slatinske Knjižnice Ana Knežević pozdravila goste i sve posjetitelje, za nezaboravan književni susret pobrinula se moderatorica cjelokupnog događanja Melita Schmitz.

Knjiga „Žene vole pametne muškarce“ zbirka je priča i humoreski u kojima na jednostavan, izravan i duhovit način Erjavec piše o ljudskim slabostima, površnostima i apsurdima, ali ističe da priče nipošto nisu satirične ni ironične.
Zbirka sadrži autobiografske elemente koji su osobito prisutni u imenima likova, tako da se, kako kaže, brojni njegovi prijatelji pokušavaju pronaći u njima, ali iako je u početku počeo pisati istinite, realistične priče, pa onda shvatio da je istina dosadna, u konačnici su, zahvaljujući njegovoj bujnoj mašti, sve priče fikcija, a opet su životne, one su priče koje žive oko nas.

Zbirka ime duguje jednoj od sedamdesetak priča, koliko ih se ukupno nalazi u knjizi, a kako to obično biva gdje god se pojavi, prema riječima moderatorice Schmitz, Erjavec je odmah zadobio punu pažnju publike koja je s radoznalošću iščekivala svaku sljedeću priču koju im je dočarao svojim osebujnim glasom, a trenutke između njih divnom glazbenom kulisom popunio je Zlatko Kovačević Saxa.

Njegovi likovi prolaze različite životne situacije, lakše ili teže, ali svoje probleme rješavaju, uglavnom zbog ne razmišljanja na krajnje neočekivan način. Često uronjeni u svoja uvjerenja i ambicije ne vide svoju naivnost i glupost, te izazivaju čuđenje i smijeh.

Mogli bismo zaključiti da je ova zbirka pravo osvježenje na hrvatskoj književnoj sceni koja je oduševila Slatinčane, a osjećaji su bili obostrani budući da je Erjavec bio ganut prijemom publike u Slatini.

Na kraju ove izuzetno zanimljive večeri Slatinčani su imali prigodu kupiti zbirku uz posvetu autora, a oni koji to nisu učinili mogu je potražiti na policama Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button