NASLOVNICAUDRUGE

„Život s malignom bolešću“ 5. predavanje iz ciklusa o zdravstvenoj preventivi Udruge umirovljenika Slatina

Jučer je u dvorani Hrvatskog doma u Slatini održano peto u nizu zdravstvenih predavanja u organizaciji Udruge umirovljenika Slatina.
Na do sada održanim predavanjima, dr. Turk Kuči govorila je o općem zdravlju, dr. Miroslav Venus umirovljenike je upoznao sa sezonski aktualnom temom gripe, dr. Petar Nedić govorio je na temu „Jači od zaborava – Biciklom do novih krvnih žila“, a ulogu sestrinstva u zajednici i ulogu patronažnih sestara umirovljenicima je približila pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Doma zdravlja VPŽ Višnja Kajzer.

Na jučerašnjem, petom predavanju o zdravom životu, nakon što je sve nazočne pozdravio predsjednik Udruge umirovljenika Slatina Vladimir Domić, slatinskim je umirovljenicima o zdravstvenoj preventivi na temu „Život s malignom bolešću“ govorila dr. med. Ana Nedić.

Svoje predavanje započela je s temom starenja kao razvojnim dijelom života, gdje je pojasnila da se treća dob prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dijeli u tri kategorije. Starije su osobe one od 65 do 75 godina starosti, stare su one od 76 do 90, a vrlo stare osobe one preko 90 godina.
Isto tako pojasnila im je kako se nositi sa starosnom krizom, promjenama, ali i prednostima koje donosi starenje. Istaknula je kako je važno pripremiti se za starost ispunjenu dostojanstvom, mudrošću, zahvalnošću i priznanjem te da starost može biti nova mladost ispunjena smijehom koji liječi.

U nastavku predavanja govorila je o malignim kroničnim bolestima s naglaskom da nas najviše plaši činjenica što im ne znamo uzrok.
Govorila je o mehanizmima nastanka malignih stanica, njihovom dijeljenju i metastazama, zatim o rizičnim faktorima gdje su među najistaknutijima pušenje, alkohol, nepravilna prehrana, pretilost… ali i genetika.
Budući da rak nije isključivo bolest pojedinca nego cijele obitelji jer zahvaća čovjekovo cjelokupno „ja“, dr. Ana Nedić ukazala je na načine kako se suočiti s rakom, vlastitom prolaznošću i na kraju smrtnošću, te da je u cijelom procesu iznimno važna i psihološka pomoć.
Na kraju predavanja naglasila je kako je uz kvalitetan i zdrav način života važna samokontrola, redoviti odlazak liječniku i uključivanje u Nacionalni program za rano otkrivanje raka jer je veća mogućnost za izlječenje.

Starost nije kraj, kod oboljenja ne zatvarajte se u sebe, izađite iz kuće, razgovarajte, mislite pozitivno i u svemu pronađite nešto dobro.“ – poručila je dr. Ana Nedić.

Ovogodišnji ciklus o zdravstvenoj preventivi Udruga umirovljenika Slatina zaokružit će predavanjem o pravilnoj upotrebi lijekova koje će 8. travnja održati mag. pharm. Jasenka Plantak Kotur.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button