GLAZBANASLOVNICARADIO EMISIJE

Živimo glazbu uz tamburu i bisernicu na Radio Slatini

Ponosni smo na glazbene nade naše Glazbene škole Milka Kelemena koje na natjecanjima osvajaju nagrade i briljiraju na prvim mjestima. Jedne od njih su Matea Funtek koja je na 10. međunarodnom natjecanju FANTAST u Bečeju osvojila 1. mjesto u IV. kategoriji sa svojom bisernicom i Katrin Resler koja je također na istom natjecanju osvojila prvo mjesto u I. kategoriji svirajući brač. U studiju Radio Slatine su im se jučer (srijeda) pridružile i njihove mentorice Martina Tepeš i Korana Perlić.

Razgovor smo započeli Mateinim predstavljanjem. Matea ima 12 godina, pohađa 4. razred glazbene škole i 6. razred Osnovne škole Mikleuš. U glazbenu školu se upisala na nagovor prijateljica.

– Prvo sam razmišljala o klaviru ili violini, ali budući da mi tata svira, on mi ju je preporučio. Iako to nije bio moj prvi izbor, poslušala sam tatu, a ubrzo sam je i zavoljela – priča nam Matea. Postigla je zavidne uspjehe na natjecanjima od kojih izdvaja sudjelovanje na 7. smotri tamburaša učenika glazbenih škola Slavonije i Baranje u Požegi. U Novom Marofu je osvojila 3. nagradu na smotri mladih tamburaša. Na međunarodnom natjecanju tamburaša u Subotici je osvojila 2. i 4. nagradu u II. klasičnoj kategoriji i na natjecanju Fantast u Bečeju je osvojila 1. nagradu u IV. kategoriji. Njena mentorica Martina Tepeš ponosno ističe da je na tom zadnjem bila zaista oštra konkurencija i da je to zaista velik uspjeh.

Naša druga, ali isto tako vrijedna i bitna sugovornica je Katrin Resler koja ima 9 godina i pohađa prvi razred glazbene škole Milka Kelemena. Budući da je prošla tek prvu godinu glazbene naobrazbe opisala nam je svoje dojmove s manifestacije “Prvi pljesak” koji je nedavno prošla.

– Imala sam tremu i znojili su mi se dlanovi. Kada sam počela svirati, mislila sam da će to biti puno teže. Kasnije kada su mi svi pljeskali bila sam sretna i zadovoljna – priča nam Katrin.

– “Prvi pljesak” je prvi nastup prvašića kada osjete kako je izaći pred publiku i čari prvog nastupa – nadodaje Korana Perlić koja je Katrinina mentorica.

Poslije toga je uslijedilo pripremanje za međunarodno natjecanje “Fantast” na kojem je Katrin osvojila prvu nagradu: – I tu su mi se ruke tresle, ali se nisam znojila, a kada sam saznala za nagradu plakala sam od sreće – priča nam simpatična Katrin.

Ove mlade glazbenice vrijedno vježbaju na svojim instrumentima i obje kažu da imaju dovoljno vremena za sve obveze koje im nameće i redovno školovanje.

Ovo druženje je bila i prilika da nam mentorice pobliže predstave Glazbenu školu Milka Kelemena koja je osnovana davne 1994. godine. Sama škola ima 27 djelatnika, od kojih je 22 profesora. Instrumente koje učenici mogu odabrati su klavir, violina, harmonika, truba, trombon, saksofon, flauta, klarinet, gitara i tambure. Imaju područnu školu u Orahovici i zadnje dvije godine imaju i područnu školu u Voćinu, a po potrebama učenika i u Ćeralijama. Uz redovne programe koji se tiču instrumenata, imaju i predškolske programe za djecu nižeg uzrasta. Instrument se upisuje od trećeg razreda osnovne škole. Roditelji također mogu djecu od 5 ili 6 godina upisati u glazbenu igraonicu. Od ove godine imaju i novost koju je uvela profesorica Andrea Kligl, a to su udaraljke.

– Djeca također mogu upisati početnički solfeggio i unaprijed se odlučiti koji instrument žele svirati. Pri tome ne moraju prolaziti prijemni ispit, već se automatski upisuju u glazbenu školu – priča nam Martina.

– Na prijemnom ispitu se utvrđuje koliko dijete ima ritma, sluha, nešto nam otpjeva i to je to. Odmah se vidi je li dijete za glazbenu školu. Isprobavanjem instrumenata može se utvrditi i koji im instrument leži – nadovezuje se Korana.

Mentorice Marina i Korana imaju u glazbenoj školi zavidan staž što dokazuje koliko vole glazbu i posao koji rade. Martina je u glazbenoj školi bila i učenica, a sada već 15 godina radi u njoj. Korana je za svoj rad dobila ove godine i jubilarnu nagradu za staž od 20 godina i nije joj teško svaki dan iz Našica putovati na posao u Slatinu.

Ovo je bila i izvrsna prilika za najaviti predstojeća tri koncerta u organizaciji Glazbene škole Milka Kelemena pod nazivom “Viva la musica” koji će se održati na tri lokacije. Prvi će se održati u 1. lipnja u Orahovici u gradskom parku s početkom u 20 sati. Drugi će biti održan u Slatini na centru 2. lipnja, također u 20 sati. Treći koncert je zakazan za 5. lipnja u Voćinu na Trgu Gospe Voćinske s početkom u 18 sati. Na koncertima će nastupati komorni sastavi, kvarteti, tria, tamburaški orkestri puhački orkestri i zbor.

– Za sam kraj koncerata ćemo na pozornici svi skupa izvesti dvije skladbe kao šećer na kraju – ističe mentorica Korana.

Posvetili smo se još malo našim pobjednicama Fantast-a Matei i Katrin, pa smo ih pitali zasviraju li ponekad nešto drugo na svojim instrumentima. Matea nam je ispričala kako joj djed redovito traži da mu svira bećarce, a i baka ima neke stare knjige s notama. Djed je široke ruke pa svoju unučicu nagradi i pokojom novčanicom. Katrin na svojoj tamburi voli ponekad zasvirati neku dječju pjesmicu i tako razbije monotoniju vježbanja.

Za sam kraj emisije, gosti si poslali poruke slušateljima.
Mentorica Korana je poručila slušateljima da slijede svoje snove. Katrin se nadovezala da se sve može uspjeti ako si uporan. Matea je poručila: “Radite ono što volite, sve se može zavoljeti, kao što sam ja zavoljela bisernicu, a trud i rad će se isplatiti.” Mentorica Martina je istaknula da nikada ne treba odustati od onog što volite.

Bilo je ovo zaista lijepo i veselo druženje s velikim i malim ljubiteljima glazbe od kojih smo mogli čuti puno lijepih poruka, a ponešto i naučiti. Želimo im puno uspjeha i veselimo se ponovnom druženju!

(nm/Tekst: Ratka Turk; Foto: N. Mažar)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button