NASLOVNICAŽUPANIJA

ZIMSKO PREBROJAVANJE VODARICA: Jedna vrsta ptica i 975 jedinki više nego lani

Na 18 vodenih staništa u Virovitičko-podravskoj županiji evidentirano je šezdeset vrsta ptica s ukupno 3867 jedinki

NOSKOVCI

Od 16. do 24. siječnja ove godine na području Virovitičko-podravske županije provedena je akcija zimskog prebrojavanja ptica vodarica (IWC). Riječ je o projektu od međunarodnog i nacionalnog značenja, koji se u svijetu provodi već 56 godina, a koji u našoj zemlji koordiniraju Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), Udruga Biom te udruge Zeus i Geonature.

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije akciju su proveli na 18 promatranih vodenih staništa, gdje su evidentirali 60 vrsta ptica s ukupno 3867 jedinki.

– Zimskim prebrojavanjem nastoji se zabilježiti reprezentativni dio populacije svake vrste. Uspoređivanjem podataka iz prethodnih godina s ove godine utvrđenim stanjem procjenjuje se status populacija (rastu li, padaju ili su stabilne) i ugroženost pojedinih vrsta. Na osnovi tih spoznaja planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa – pojasnila je ravnateljica JU Tatjana Arnold Sabo.

U Javnoj ustanovi VPŽ-a ističu da su vodarice sve ugroženija skupina ptica, prvenstveno zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta, a siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, gdje im je koncentracija najveća, a nisu još započele proljetnu migraciju.

– Ovo je najstariji i najveći program monitoringa bioraznolikosti na svijetu, te ujedno i najveći projekt građanske znanosti. Provodi se od 1967. godine, a Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. godine. U organizaciju brojenja uključene su i organizacije civilnog društva, javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i razne obrazovne ustanove. Svake godine u Hrvatskoj sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježenih ptica često prelazi stotinjak tisuća – kažu stručnjaci za zaštitu prirode.

Godine 2021. na 12 promatranih vodenih staništa u Virovitičko-podravskoj županiji djelatnici Javne ustanove evidentirali su deset vrsta ptica s ukupno 867 jedinki. Godinu dana kasnije promatrane su ptice na 11 vodenih staništa i evidentirane su 34 vrste ptica, odnosno ukupno 2.552 jedinke, a podaci lanjskog prebrojavanja pokazuju da je zamijećeno čak 25 vrsta ptica i 340 jedinki više nego prethodne godine, odnosno evidentirano je 59 vrsta ptica i 2892 jedinke. Rezultati ovogodišnjega zimskog prebrojavanja pokazuju jednu vrstu ptica više i čak 975 jedinki više nego lani. Osim blagih zima, takav broj vrsta i jedinki, pa možda i manja ugroženost ptica vodarica kao vrste, mogao bi biti rezultat i djelovanja udruga i raznih asocijacija za zaštitu prirode.

– Broj vrsta i jedinki ptica ovisi, između ostaloga, i o tome kakva je zima. U slučaju zaleđenih vodenih površina broj uočenih ptica mnogo je manji od stvarnoga. Posljednje tri godine zaleđenih površina gotovo i nema, što se odrazilo i na rezultate prebrojavanja – kaže ravnateljica Arnold Sabo. n

Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica JU

U slučaju zaleđenih vodenih površina broj uočenih ptica mnogo je manji od stvarnoga. Posljednje tri godine zaleđenih površina gotovo i nema, što se odrazilo i na rezultate prebrojavanja

(Petar Žarković, Glas Slavonije; Foto: virovitica-nature.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button