DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIUDRUGEŽUPANIJA

ŽGK „Korak“ i S.O.S. Virovitica snažni u svakoj krizi

Ženska grupa Karlovac “Korak” i S.O.S. Virovitica jučer su na hibridnoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Partnerstvu za prostor – Prostor(i)ja udruge Carpe Diem u Karlovcu, predstavili zajednički projekt naziva “Snažni u krizi”. Radi se o projektu za čiju provedbu su u periodu od 18 mjeseci osigurana bespovratna sredstva u vrijednosti 486.475,05 kuna, od čega je 85% (413.503,79 kuna) osigurano iz Europskog socijalnog fonda i 15% (72.971,26 kuna) iz Državnog proračuna RH. Provedba projekta je započela 23. lipnja, a završava s 23. prosincem 2023. godine. Projekt se provodi u skladu s Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji, a temelji se na Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obitelji, promičući rodnu ravnopravnost, te u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

Potreba provedbe ovog „kriznog projekta“ pokazala se neupitnom otkako je započela pandemija virusne bolesti COVID-19 – kriza uzrokovana pojavom virusa dovela je do promjena u načinu funkcioniranja, kako privatno, tako i poslovno. Upute Stožera za suzbijanje pandemije nalagale su rad od kuće, smanjenje socijalnih kontakata, pridržavanje ostalih epidemioloških mjera te su promovirali sigurnost ostanka kod kuće. No u kontekstu nasilja u obitelji statistika je poražavajuća. U nekim zemljama prijave nasilja za vrijeme brojnih lockdowna povećale su se i do pet puta, iz čega možemo iščitati da „kod kuće nije nužno sigurnije“, čime smo dobili svojevrsnu “krizu u krizi”. Ne smijemo zaboraviti da je ograničenje socijalnih kontakata i izmicanje s radnog mjesta u privatnu sferu, gdje je dom postao i ured, za žrtve nasilja u obitelji značilo i uskraćivanje sustava podrške. Važno je reći da su psihološke posljedice svake nepredviđene situacije osjetne, pa iako ih ne možemo izbjeći, svakako ih možemo umanjiti i pomoći onima koji pate.

“Snažni u krizi” projekt je koncentriran na jačanje i unaprjeđenje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva s područja Karlovačke i Virovitičko-podravske županije te doprinosi poboljšanju njihove učinkovitosti u radu u kriznim situacijama. Također, ovim projektom nastavlja se sustavan rad ŽGK „Korak“ i S.O.S. Virovitica na povećanju socijalne uključenosti i osnaživanju krajnje ciljne skupine – žrtava nasilja u obitelji i osoba pogođenih kriznom situacijom, tj. osoba u nepovoljnom položaju.

Osnaživanje za potrebe lokalne zajednice

Projektne aktivnosti koje će se provoditi u narednom razdoblju za svrhu imaju unaprjeđenje stručnih kapaciteta, na koji način će obje organizacije civilnog društva moći adekvatno i sveobuhvatno odgovoriti na potrebe lokalne zajednice u izvanrednim situacijama. U suradnji s partnerom S.O.S. Virovitica, ŽGK „Korak“ će posebnu pažnju posvetiti jačanju volonterskih programa obiju organizacija, provest će se cjelokupan Program očuvanja mentalnog zdravlja, kao i izobrazba za neposredan rad u području socijalnog uključivanja sa osobama pogođenim kriznim situacijom i žrtvama nasilja u obitelji, a u sklopu projekta tiskat će se Sigurnosni plan za žrtve nasilja u obitelji te će biti izdana dva digitalna priručnika posvećena samopomoći i pružanju podrške ranjivim skupinama.

Uspješnom provedbom ovog važnog projekta djelatnice obiju organizacija steći će specifična znanja kako bi što kvalitetnije odgovorile na nepredviđene i izazovne situacije i tako pomogle lokalnoj zajednici da što lakše prebrodi krizna vremena.

(nm/Izvor: S.O.S. Virovitica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button