NASLOVNICAUDRUGE

Zdravlje je najveća čovjekova vrednota

Koliko nam je naše zdravlje bitno, zapravo shvatimo, u najvećem broju slučajeva tek kada ga izgubimo. Tada pokušavamo učiniti sve samo da bismo se vratili u kakvu takvu formu. Ovaj proces oporavka u gotovo sto posto slučajeva uključuje korištenje lijekova. Osim lijekova u proces rehabilitacije uključuje se neki oblik kretanja. Kretanje iliti rekreacija je nešto što bismo trebali redovito prakticirati, a ne ga uključivati u svoj život kada naše zdravlje već bude načeto.

Uz zdravu prehranu i kretanje uspjeh nam je zajamčen. No, što kada obolimo i kada počnemo konzumirati ne jednu nego više vrsta lijekova? Kako to pravilno činiti?

Slatinska Udruga umirovljenika, u okviru svoje šeste zdravstvene tribine, odlučila se uz pomoć magistrice farmacije Jasenke Plantak Kotur pozabaviti upravo malo prije navedenom problematikom,odnosno zdravom prehranom i pravilnim uzimanjem lijekova.

Predsjednik udruge Vladimir Domić pozdravio je prisutne i napravio kratak uvod u današnje izlaganje.

Tijekom izlaganja magistrica Plantak Kotur, iznijela je zaključak kako najveći udio u našoj prehrani trebaju imati žitarice i to njihovo cjelovito zrno, zatim riba, maslinovo ulje i perad, a treba ograničiti konzumaciju crvenoga mesa, bijelog brašna, šećera, soli i bijele riže.Treba paziti na dovoljan unos tekućine, jesti do 80% sitosti i u dnevni raspored svakodnevno dodati 30 minuta kretanja. Slatinska Udruga umirovljenika dva puta tjedno organizira tjelovježbu pa na taj način njeni članovi ovom aktivnošću mogu zadovoljiti potrebu za kretanjem.

Starenje tijela započinje nakon četrdesete godine života, smanjuje se udio mišićnog tkiva, a povećava  masni dio. Stoga treba ograničiti energetski unos, te bi se 25% energetskog unosa trebalo odnositi na doručak, 30% na ručak, te 20 % na večeru.

Starija životna dob započinje iza 65. godine života. Zbog slabljenja funkcija  jetre i bubrega, u starijoj dobi, može doći  do veće koncentracije lijeka u organizmu. Stoga je potrebno prilagoditi dozu lijeka i pratiti njegovu konzumaciju. Pri kombiniranju većeg broja lijekova, potrebno ih je pravilno koristiti i rasporediti tijekom dana da ne bi došlo do neželjenih nuspojava. U najčešćem broju slučajeva nuspojave i jesu rezulat nepravilnog pijenja lijekova.

U Hrvatskoj, nažalost, pedeset posto pacijenata ne uzima pravilno lijekove, stoga se pokušavaju osvijestiti pacijenti da je izuzetno važna suradnja liječnika, pacijenta i ljekarnika.

Za sve nejasnoće vezane uz uzimanje lijekova potrebno je pitati liječnika, odnosno ljekarnika, nikada ne treba iz ordinacije ili ljekarne izaći s „upitnikom iznad glave“, naglasila je Plantak Kotur.

Tribini se odazvao veliki broj članova udruge, odnosno zainteresiranih, kojima je na posljetku, njihova predavačica Jasenka Plantak Kotur pripremila i jednu malu anonimnu anketu o uzimanju lijekova, koja bi trebala pomoći struci u procjeni situacije ali i osvijestiti one kojima je bila upućena.

Slijedeću zdravstvenu tribinu, slatinski umirovljenici planiraju za listopad.
(tks/Foto: Tea Kiš Slačanac)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button