CRNA KRONIKANASLOVNICA

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola 12 dana zatvora

I tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnom usmjerenošću na prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, neprilagođenom ili nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, koji su prekršaji 4 najčešća ubojice u prometu, a od 5 počinitelja najtežih prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 1,5 g/kg njih 3 su uhićena i period triježnjenja proveli u pritvoru.

I u ponedjeljak oko 12,45 sati u nadzoru prometa u Pitomači je također zatečen vozač osobnog automobila starosti 59 godina kojemu je izvršenim alkotestiranjem utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,58 g/kg.

Osim što je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola u tako visokoj koncentraciji (1,58 g/kg), za ovog vozača je utvrđeno da je upravljao vozilom i za vrijeme dok mu je bila izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, a prilikom vožnje nije koristio sigurnosni pojas niti dnevna svjetla na vozilu.     Obzirom da se radilo o višestrukom počinitelju istovrsnih i teških prometnih prekršaja vozač je temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen i protiv njega je u utorak pred Općinskim sudom – Prekršajnim odjelom, proveden žurni prekršajni postupak u kojemu mu je izrečena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju 12 dana, nakon čega je po policijskim službenicima predan u zatvor u Bjelovar na izdržavanje kazne.

Upravo za ovakve vozače novi prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđa strože kazne, pa bi, da su predložene izmjene i dopune na snazi ovom vozaču, kako je u ponedjeljak treći puta u posljednje dvije godine zatečen da upravlja vozilom za vrijeme zabrane i drugi puta pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 1,5 g/kg – bila izrečena novčana kazna u najmanjem iznosu od 20.000 kn, do okončanja postupka bi mu bilo oduzeto vozilo kojim je upravljao, a zbog u samo ovom slučaju u evidenciju upisanih 12 negativnih bodova bi mu rješenjem bila ukinuta vozačka dozvola i vozački ispit bi mogao polagati nakon 2 godine od izvršnosti rješenja. (PU virovitičko-podravska)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button