NASLOVNICAOPĆINE

Završen projekt Izrade projektno tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Čađavici

Danas je u Čađavici održana završna konferencija dijela jednog od najvećih i najznačajnijih projekata za općinu Čađavica.
Riječ je o projektu Izrade projektno tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom koji se financira iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a u sklopu Poziva za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.
Upravljačko tijelo projekta je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, posredničko tijelo je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija dok je Općina Čađavica zajedno s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Otokom partner u projektu.
Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 2.055.955,00 kn, a za provedbu projekta dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu od 1.747.561,75 kn što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja.

Projektom će se u razdoblju od 1. lipnja 2019. do 1. ožujka 2022. izraditi projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje dvije klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije, a istim se želi potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje što će ujedno doprinijeti i jačanju infrastrukture mesne industrije temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva.

Što se tiče klaonice sa rasjekaonicom i hladnjačom u Čađavici izrađena je sva potrebna dokumentacija za ishodovanje građevinske dozvole u vrijednosti 552.500,00 kuna, te je građevinska dozvola izdana 30. studenog prošle godine.

Planirana vrijednost izgradnje samog objekta iznosi 31.233.998,00 kuna no, prema riječima načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića, vjerojatno će biti i veća s obzirom na porast cijena energenata i građevinskog materijala.

– Mi ćemo u narednom periodu zajedno s Virovitičko-podravskom županijom pratiti natječaje i vidjeti gdje se sve možemo nominirati kako bi osigurali sredstva za daljnju realizaciju projekta, odnosno početak same izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Čađavici. Klaonica će biti izgrađena u našoj industrijskoj zoni koja je za sada na žalost prazna. To ćemo ovim projektom izmijeniti tim više što se ukazala potreba za izgradnjom klaonice budući da je na ovom području sve više uzgajivača crnih slavonskih svinja, a imamo i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima će se na taj način olakšati posao u vrijeme svinjokolje, – istaknuo je načelnik Rončević koji je tom prigodom naglasio kako Općina ima već nekoliko upita stranih investitora koji su zainteresirani za klaonicu u općini Čađavica s tim da se dio klaonice preprojektira i za uslužno klanje goveda i sl., za što, prema razgovorima načelnika s mjerodavnim institucijama, postoji potencijalna mogućnost ukoliko se pronađe ozbiljan investitor.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button