DOGAĐANJA

Zavod za javno zdravstvo već desetljeće provodi program „Zdrav za pet“ u Virovitičko-podravskoj županiji

U srijedu 08. veljače 2023. godine profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije održao je predavanje o sredstvima ovisnosti pod nazivom „Kako droge djeluju i gdje se kriju opasnosti“ za učenike prvoga razreda Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači. Ovim je predavanjem nastavljeno s provedbom programa „Zdrav za pet“ u Virovitičko-podravskoj županiji i u 2023. godini.

Program „Zdrav za pet“ provodi se na nacionalnoj razini od 2013. godine, a ove godine zaokružit će se prvo desetljeće provedbe i u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji. Radi se o preventivnom programu kojim se u formi predavanja i radionica za učenike nastoje prevenirati rizična ponašanja djece i mladih. Ulaganje u prevenciju rizičnih ponašanja mladih jedna je od ključnih aktivnosti u očuvanju njihova zdravlja i jako je važno da su aktivnosti koje se među njima provode dosljedne i kontinuirane kako bi bile i učinkovite. Stoga se već godinama ovaj program dosljedno provodi u našoj županiji, čime je Virovitičko-podravska županija jedna od malobrojnih županija koja je ostala ustrajna u njegovoj provedbi. Uspješna provedba programa pokazatelj je također i dobre međusektorske suradnje utemeljene na „Protokolu međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji“, u Republici Hrvatskoj jedinstvenom modelu suradnje dionika u prevenciji i suzbijanju ovisnosti koji je još 2007. godine nastao u Virovitičko-podravskoj županiji i koji u mrežu suradnje povezuje sve dionike uključene u našoj županiji u borbu protiv ovisnosti.

Osim predavanja o štetnosti djelovanja droga koja se održavaju u prvom razredu srednjih škola, Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa školama i suradnicima provodi i predavanja u osmom razredu osnovnih škola i završnom razredu srednjih škola o štetnom djelovanju alkohola te radionice u drugom razredu srednjih škola o problematičnom i patološkom kockanju, a dinamika i opseg provedbe dogovaraju se sa svakom pojedinom školom. 

Provedbu nacionalnog programa „Zdrav za pet” Zavod za javno zdravstvo nadopunjuje i provedbom vlastitih preventivnih programa i projekata usmjerenih prevenciji rizičnih ponašanja mladih, ali i odraslih, tako da su sve ove aktivnosti uklopljene u jedan cjeloviti okvir proaktivne skrbi o zdravlju naših građana.

(tks/Izvor:ZZJZ “Sveti Rok”)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button