NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ: Počinju cijepljenja

Pred nama je sezona gripe, a kao i svake godine u ovo vrijeme počinju akcije cijepljenja protiv nje. Ovogodišnja akcija krenut će u srijedu, 7. studenog, a cijepiti se možete kod svog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo.

– Za našu županiju nabavljeno je 6.960 doza cjepiva Influvac koje je namijenjeno za sve dobne grupe. Cjepivo je trovalentno, a po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu sadrži površinske antigene sojeva A/H1N1pdm09, A/H3N2 like virus i B virus – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Na gripu posebno su osjetljive osobe starije od 65 godina, a iz Zavoda preporučuju cijepljenje kroničnim bolesnicima, posebice onima s oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu jer im gripa može pogoršati simptome osnovne bolesti ili se zbog osnovne bolesti mogu razviti komplikacije gripe kao npr. upala pluća. Isto tako cijepiti bi se trebali odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava. Na posebnom “udaru” su i osobe koje sudjeluju u njezi kroničnih bolesnika, djelatnici i štićenici domova za starije i nemoćne osobe te zdravstveni radnici pa bi se trebali zaštititi kako bi se smanjila mogućnost prijenosa virusa gripe.

Na virus gripe osjetljive su i trudnice nakon prvog tromjesečja trudnoće koje imaju kronične bolesti. -Za sve navedene grupe, cijepljenje je besplatno – poručuju iz Zavoda te ističu kako je redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji način zaštite.

– Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, manje je opterećenje u ambulantama obiteljske medicine, a smanjuje se i broj izostanaka iz škole i s radnog mjesta – tvrde, no cijepljenje nije preporučljivo za sve.

– Cijepljenje nije preporučljivo za osobe alergične na proteine jaja ili neke sastojke cjepiva. Osobe s akutnom bolesti praćenom temperaturom mogu se cijepiti nakon ozdravljenja, a cjepivo u malog broja ljudi može uzrokovati nuspojave koje su blage i spontano prolaze za dan-dva. To su bol i crvenilo na mjestu primjene cjepiva, lagano povišena temperatura, bolovi u mišićima i glavobolja – govore iz Zavoda. (www.vpz.hr/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button