KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJE

Zavirimo u šaroliki svijet Mirne Ostrošić

Kako završiti 2022. godinu, kroz koju smo u našem studiju ugostili puno perspektivnih i uspješnih gostiju, nego na energičan i pozitivan način ugostivši mladu, nasmijanu i uspješnu Mirnu Ostrošić.

Mirna je osoba koja svoj poziv jednostavno “živi”.

Odrasla je u Slatini i potječe iz profesorske i glazbene obitelji. Odmalena je bila izuzetno otvorena i vrlo razigrana i vesela.

Sukladno s osnovnom školom završila je i glazbenu školu u kojoj je naučila svirati flautu. Roditelji i obitelj su od malih nogu imali sluha za sve njene želje i pustili je da bude kreativna i tako se kroz godine isprofilira i utvrdi što želi postati “kad odraste”.

– Mislim da sam od malih nogu nekako znala da jednog dana želim postati glumica. Kao mala sam voljela pjevati, plesati, glumiti, izvoditi “predstave”, a i odrastala sam u okolini koja mi je to omogućavala. Ali sve je to nekako bilo spontano i samo je dolazilo, a ja sam to ga postala svjesna tek kasnije, – govori nam Mirna te dodaje kako joj je drago da se odlučila za flautu jer je voli svirati i sad joj koristi i u glumi, a pomalo joj je i žao što nije naučila svirati još instrumenata.

Nakon završene osnovne škole Mirna je upisala gimnaziju i točno je znala što želi studirati. Razmišljala je o psihologiji i književnosti, ali iznad svega je željela probati upisati Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku. Unatoč zahtjevnim pripremama i prijemnom ispitu, Mirnina žarka želja i trud se isplatio i uspjela je iz prve upisati željeni studij.

Na prvu joj je studij predstavljao svojevrstan šok. Upisala je paralelno glumu i lutkarstvo i krenula u to puna entuzijazma. Ali trebalo je prvo dobro savladati osnove govora, pokreta, stasa. Studij je bio dosta zahtjevan i Mirna mu se posve posvetila. Sada kada bi mogla vratiti vrijeme, možda bi malo više izlazila i “živjela” i iskoristila te prednosti studentskog života u velikom gradu.

– Ali tako je bilo, uspješno sam završila fakultet i sva odricanja su se isplatila. Ljudi imaju predrasude o ovom poslu, ali ja mislim da je bitno da u životu radim ono što volim, bez obzira na mišljenje okoline, – kaže Mirna.

Nakon završenog studija odlazi u Zagreb koji je velik, bučan, pun gužve i vreve. Međutim, taj grad ima puno više mogućnosti, prilika i posla. Ali iznad svega u Zagreb ju je odvela ljubav. Ide polako i tako se i stvaraju prilike za poslove.

Mirna iza sebe ima zavidno iskustvo u svom poslu. Iza nje je više od 15 predstava u kojima je glumila: “Naš razred”, “Niko kao ja”, “Mačak u čizmama”, “Badnje veče”, “Budi mi prijatelj”, “Dokaz”, “Mala škola svega”, “Sve 5”, “Expozicija”, “Mudra sova i lukava lisica”, “Pahuljasta”.

Ima autorsku predstavu za lutku ” nEko kao prijatelj” u kojoj i glumi, a ta joj je predstava bila i diplomski rad.

Glumila je i androida u prvoj hrvatskoj virtualnoj predstavi “Singularity” za koju kaže da je posebno zanimljiva i nesvakidašnja i da se nada da će takvih predstava u budućnosti biti više.

“Radoznali zec i jaje” je predstava u kojoj se Mirna okušala kao režiser.

U predstavi “Tata slikovnica – Sunčasta” je jedna od autora glazbe, ali također i glumi.

Na Creskim kulturnim večerima je bila suradnica za glumu, asistentica redateljice i oblikovateljica svjetla.

Tri godine zaredom je voditeljica Međunarodnog festivala kazališta lutaka.

Mirna ima i iskustvo pred kamerama i glumila je u reklami, studentskim filmovima, kratkim filmovima i stvarno je zavoljela taj medij s kojim bi se željela više baviti.

Tu je i radio drama koju naša Mirna isto voli i iskustvo prenošenja kompletnog doživljaja isključivo glasom i zvukom i na taj način slušatelju dati slobodu da si sam stvori sliku i priču.

Mirna je također i umjetnička ravnateljica slatinskog Gradskog amaterskog kazališta “Leo Srdoč” i jako je sretna što je u našem gradu kazalište ponovno zaživjelo.

– Presretna sam što se sve to dogodilo i što postoji toliki interes za kazalište. Stalno se nešto radi i nadam se da će naše kazalište sa svojim predstavama gostovati i izvan našeg grada, – govori Mirna koja doslovno živi 100 na sat i svaki dan stječe nova iskustva.

– Ja sam freelancer i radim svašta i svuda, i to mi daje prekrasne stvari, iskustva i ima puno prednosti, a u kazalište uvijek mogu kada se budem željela smiriti, – dodaje Mirna.

Vrlo je aktivna na različitim projektima i lutkarskim radionicama, ali unatoč svemu zna si priuštiti vrijeme za sebe, iako nam to uz sve što radi zvuči nemoguće.

Na kraju druženja, naša sugovornica je poslala poruku slušateljima:

“Kada želite nešto svim srcem, ustrajte na tome, trudite se i ne odustajte jer na kraju će vam se to i ostvariti. Svima želim puno zdravlja i sve najbolje u novoj 2023. godini.”

Ovo druženje je stvarno bilo kao “šećer na kraju” za kraj ove godine. Mirni želimo svu sreću, da joj se ostvari sve poželi i da nam dođe ponovno u goste s još ljepšom pričom i još većim osmijehom.

(Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button