KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba “Drugačije slike” autora Fabijana Nikića

U Zavičajnom muzeju Slatina u četvrtak 6. travnja otvorena je izložba „Drugačije slike“ autora Fabijana Nikića.

Otvaranje izlože svojim nastupom uveličali su članovi KUD Matica slovačka Miljevci.

Prisutne je sa par prigodnih riječi pozdravila ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvac koja je to prilikom rekla: Fabijan Nikić je izlagao u ovom prostoru prije nekoliko godina, tako da ovo nije prvi susret slatinčana sa njegovim radovima. Ove godine izložbe smo nazvali „Drugačije slike“ zbog toga jer smo većinu motiva na ovim radova imali priliku već vidjeti a Fabijan ih je prikazao u svom načinu izražavanja, pirografija.“

Pirografija je vrsta umjetničkog ukrašavanja drveta ili kože, sagorijevanjem uz pomoć zagrijanih vrućih predmeta, najčešće lemilicom ili posebno konstruiranim uređajem koji se zove pirograf. Pirografija znači pisanje vatrom i tradicionalni je oblik umjetnosti.  Na ovaj način moguće je izraditi veliki niz prirodnih tonova i sjena, koje se mogu dobiti u sepia tonovima, ili tamnim efektima. Zavisno od vrha ili špica kojim se izrađuje, temperature i načina na koji se vrhovi polažu na podlogu, dobijaju se različiti efekti.

Pirografija zahtijeva puno vremena jer se u potpunosti radi rukom, a svaka linija se posebno iscrtava. Nakon što se završi pirografiranje, drvene predmete treba obojati. Za pirografiju se obično koristi drvo svijetle boje kao što su lipa, bukva ili breza jer imaju nenametljivu teksturu pa daju dobre kontraste. Međutim, koriste se i druge vrste drveta kao što su bor i hrast. Pirografija se primjenjuje i na predmetima od kože. Za pirografiju se koristi koža štavljena biljnim preparatima jer moderni načini štavljenja sadrže otrovne kemikalije, koje se oslobađaju tijekom sagorijevanja.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik grada Slatine Miroslav Venus.

Spomenimo da je izložba prodajnog karaktera pa i vi možete pronaći neki od radova koji će ukrasiti i vaš dom. (mk / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button