Home / KULTURA / Zavičajni muzej Slatina – Umjetnička udruga KaposART „Kada umjetnost probija granice“

Zavičajni muzej Slatina – Umjetnička udruga KaposART „Kada umjetnost probija granice“

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba „When art breaks borders!“ / „Kada umjetnost probija granice“, koja je nastala kao rezultat suradnje između dviju ustanova u kulturi, odnosno Umjetničke udruge KaposART iz Kapošvara u Mađarskoj i Zavičajnog muzeja Slatina.
Pozdravljajući brojne posjetitelje i goste iz Mađarske među kojima je bio i gradonačelnik Szentlőrinca Peter Koltai, prijateljsku udrugu KaposART i izložene radove predstavila je kustosica Martina Gavran.
KaposART kroz svojih 28 godina djelovanja nastoji konstantnim angažmanom ojačati lokalnu umjetničku scenu, te dati još jači umjetnički pečat i nasljeđe Kapošvaru uz naglasak koliko je umjetnost moćan medij za propagandu, a svoje umjetničko poslanje 40-tak članova shvatilo je kao diplomatsku misiju. Tako je tema i ove  izložbe širenje, odnosno probijanje granica umjetnošću.

Slatinska publika u sklopu ove izložbe ima priliku vidjeti radove umjetnika koji kroz svoju umjetnost predstavljaju vlastitu životnu filozofiju, socijalnu i društvenu osviještenost, a svaki od umjetnika birajući tehnike i materijal progovara o onim problemima i situacijama koje ih ustvari povezuju, te kroz umjetnost žele pokazati stabilnu točku u kaotičnom svijetu u kojem živimo, prezentirati jačinu osobnih dojmova, te mogućnost oporavka i dubljeg shvaćanja svijeta.“ – rekla je kustosica Gavran.

Sedam mađarskih umjetnika čiji su radovi izloženi na izložbi na čelu s predsjednikom Umjetničke udruge KaposART Andrásom Vörösom, predstavila je umjetnica Klára Halmos koja se zahvalila Slatinčanima koji su u tako velikom broju došli pogledati njihove radove.

Uz suradnju sa slatinskim Zavičajnim muzejom na otvorenju izložbe uspostavljen je i prvi korak prema još jednoj umjetničkoj suradnji i to s predstavnicima Slatinskog likovnog kluba SLIK predvođenih predsjednikom Josipom Griblom.
Komunikaciju na ovom mađarsko-hrvatskom kulturnom događaju omogućila je prevoditeljica Beata Kralj.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Dar ljubavi kroz dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi na Valentinovo

14. veljače na Valentinovo Gradsko društvo Crvenog križa Slatina organiziralo je dvije akcije dobrovoljnog darivanja ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org