KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej Slatina – Umjetnička udruga KaposART „Kada umjetnost probija granice“

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba „When art breaks borders!“ / „Kada umjetnost probija granice“, koja je nastala kao rezultat suradnje između dviju ustanova u kulturi, odnosno Umjetničke udruge KaposART iz Kapošvara u Mađarskoj i Zavičajnog muzeja Slatina.
Pozdravljajući brojne posjetitelje i goste iz Mađarske među kojima je bio i gradonačelnik Szentlőrinca Peter Koltai, prijateljsku udrugu KaposART i izložene radove predstavila je kustosica Martina Gavran.
KaposART kroz svojih 28 godina djelovanja nastoji konstantnim angažmanom ojačati lokalnu umjetničku scenu, te dati još jači umjetnički pečat i nasljeđe Kapošvaru uz naglasak koliko je umjetnost moćan medij za propagandu, a svoje umjetničko poslanje 40-tak članova shvatilo je kao diplomatsku misiju. Tako je tema i ove  izložbe širenje, odnosno probijanje granica umjetnošću.

Slatinska publika u sklopu ove izložbe ima priliku vidjeti radove umjetnika koji kroz svoju umjetnost predstavljaju vlastitu životnu filozofiju, socijalnu i društvenu osviještenost, a svaki od umjetnika birajući tehnike i materijal progovara o onim problemima i situacijama koje ih ustvari povezuju, te kroz umjetnost žele pokazati stabilnu točku u kaotičnom svijetu u kojem živimo, prezentirati jačinu osobnih dojmova, te mogućnost oporavka i dubljeg shvaćanja svijeta.“ – rekla je kustosica Gavran.

Sedam mađarskih umjetnika čiji su radovi izloženi na izložbi na čelu s predsjednikom Umjetničke udruge KaposART Andrásom Vörösom, predstavila je umjetnica Klára Halmos koja se zahvalila Slatinčanima koji su u tako velikom broju došli pogledati njihove radove.

Uz suradnju sa slatinskim Zavičajnim muzejom na otvorenju izložbe uspostavljen je i prvi korak prema još jednoj umjetničkoj suradnji i to s predstavnicima Slatinskog likovnog kluba SLIK predvođenih predsjednikom Josipom Griblom.
Komunikaciju na ovom mađarsko-hrvatskom kulturnom događaju omogućila je prevoditeljica Beata Kralj.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button