KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej Slatina pripremio uskršnju izložbu imena „Sretan ti Uskrs“

Čestitanje i darivanje neizostavni su dio uskrsnih običaja. Bilo da je riječ o usmenoj i pisanoj čestitci ili kao što je u suvremeno vrijeme sve češće u digitalnom obliku, svaka čestitka primatelja ugodno iznenadi i obraduje, kao i darovi koji su u prošlosti najčešće bili pisanice i naranče.

Povodom predstojećeg blagdana Uskrsa, a na tragu darivanja i čestitanja, kustosi Zavičajnog muzej Slatina pripremili su izložbu pisanica i čestitki iz muzejskog fundusa pod nazivom „Sretan ti Uskrs“, na kojoj je prikazan povijesni razvoj čestitki od početka 20. stoljeća do danas.
Tako posjetitelji imaju prigodu vidjeti različite teme koje se pojavljuju na čestitkama, od prikaza uskrslog Krista, ali i Krista kao dobrog pastira i učitelja do prikaza običaja, pisanica, cvijeća, pilića, ovčica i zečeva.
U sklopu izložbe prikazane su i pisanice ukrašene tradicijskim oblicima, odnosno  tehnikom voska, oblaganjem organskim materijalima poput grisa i srčike, ljuskama jaja i papirom, tkaninom, čipkom, oplitanjem pisanica koncem, te ukrašene slamom, a da pisanica može ponekad zamijeniti slikarsko platno, vidi se kroz radove slatinskih umjetnika Đorđa Stanisavljevića i Dragana Miloševića.

Na ovoj izložbi svoje su radove prikazali i: Ivan Puškarić i Ružica Radonjić iz Slatine, zatim Milka Bujanić, Ana Loparac, Ana Derdić i Anica Derdić iz Sladojevaca, žene iz Nove Bukovice, Dubravka Sabolić iz Virovitice, Jasna Horvat iz Čađavice, Branko Uzelac iz Đakova, Ruža Hum iz mjesta Dravakerestur u Republici Mađarskoj te članice KUD-a Matija Gubec iz Tavankuta.

U sklopu izložbe jučer je održana i radionica na kojoj su sudjelovali učenici s teškoćama u razvoju i učenici posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića te čalnovi slatinske Udruge Vretenac.
Sudionici radionice ukrašavali su pisanice temperama, kaširanjem i apliciranjem perlica, a u uz kustose muzeja Srđana Đuričića i Martinu Gavran u radu su im pomogle nastavnice Jasna Radojčić, Ivana Sabolić, Nikolina Popović i Patricija Karaman te Julijana Pavlešić iz Udruge Vretenac i Ružica Radonjić, suradnica Zavičajnog muzeja Slatina.
Radionicu su svojim prisustvom i ponekom idejom ukrašavanja pisanica, podržali gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak koji su potom razgledali izložbu.

Ovu zanimljivu izložbu kojom Zavičajni muzej Slatina svojim posjetiteljima i suradnicima želi sretan Uskrs, posjetitelji mogu razgledati radnim danom od 9 do 15 sati do 30. travnja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button