DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej Slatina održao radionicu „Pisana riječ ima posebno značenje“ za predškolce DV Zeko Slatina

U duhu predblagdanskog ozračja Zavičajni muzej Slatina u suradnji s Dječjim vrtićem Zeko Slatina održao je zanimljivu radionicu za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom „Pisana riječ ima posebno značenje“.

U prvom dijelu radionice istraživali su kad i gdje je nastao i nestao običaj slanja božićnih čestitki?

Prva božićna čestitka poslana je u Londonu 1834. godine, a ta tradicija je nestala  dolaskom mobilnih uređaja i sms-ova. Kada se malo vratimo u djetinjstvo sa sjetom se prisjećamo čestitki koje smo slali prijateljima i rodbini, a ne šalje ih se samo za Božić već i za rođendane i druge posebne prigode.
Čini nam se kako u današnjem svijetu, u kojem ljudi često ne slušaju jedni druge, a komunikacija je brza i lako zaboravljiva, pisana riječ ima posebno značenje. Danas u poštanskim sandučićima najčešće nalazimo račune ili reklamne letke.

Čestitke osim što nose lijepe želje, postaju i božićna dekoracija. Takva čestitka ili pismo duboko razveseli, a ponekad i gane. Njoj se uvijek možeš vratiti i više je puta iščitavati i njezina toplina i značenje poruke ispisane rukom imaju posebnu čar. Riječi kojima izražavamo svoje želje, osjećaje, zahvalnost i ljubav prema onome kome je šaljemo, a svakom čovjeku takve geste pažnje znače i pobude emociju.
Djelatnici Muzeja ujedno su djeci prezentirali stare čestitke koje su im bila inspiracija i na osnovu njih su izradili čestitke koje su pakirali u kuverte te će ih poslati na kućne adrese.

– Namjera je da toplom porukom nadomjesti fizičko zajedništvo za blagdane, božićna čestitka i na njoj ispisane želje posebno zanimanje bude upravo danas. Okrenimo se običaju čestitanja kakav su poznavali naši stari i ispišimo vlastitu blagdansku priču, – poručili su polaznici DV Zeko i djelatnici Zavičajnog muzeja nakon radionice.

(mf; Izvor: ZMS)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button