DOGAĐANJANASLOVNICA

Zavičajni muzej Slatina je 31. ožujka 2021. godine postavio izložbu Uskrs na papiru

Vrijeme Uskrsa je vrijeme darivanja i čestitanja, ali i nezaobilaznog uskršnjeg čašćenja za obiteljskim stolom koji je u većini naših domaćinstava ispunjen pisanicama, mesnim proizvodima i naravno nezaobilaznim salatama, posebice mladim lukom. Uz ovu raskoš boja kao nezaobilazni dekor svakog stola su i salvete cvjetnih i uskršnjih motiva. Salvete ujedno predstavljaju i predmete prikupljanja, kolekcionarstva. U brojnim našim kućama, na tavanima ili u ormarima i dalje možemo pronaći kutije u kojima su pomno posložene salvete različitih oblika, motiva, veličina. Pregledavajući poneke, možda se prisjetimo trenutaka kada smo ih nabavili ili prijatelja iz djetinjstva s kojima smo razmjenjivali salvete.  Iako uporabni predmet, salvete sa sobom, u ovom kontekstu, nose sjećanja i uspomene.

Kroz izložbene aktivnosti Zavičajnog muzeja Slatina posjetitelji muzeja su se mogli susresti s različitim predmetima koji su objekt kolekcionarstva, a ovaj put povodom Uskrsa, Zavičajni muzej Slatina pripremio je svojoj publici izložbu pod nazivom „Uskrs na papiru“.

Izložba prikazuje dio donacija salveta koje su muzeju donirali naši sugrađani. Ovom prilikom Zavičajni muzej se želi zahvaliti svim donatorima, a posebice gđi Vesni Šćepanović koja je muzeju poklonila veliku kolekcionarsku zbirku salveta među kojima i one s uskršnjom tematikom. Na izložbi su prikazane salvete s cvjetnim i uskršnjim motivima od kojih su najzastupljenije salvete s prikazom uskršnjeg zeca, pisanica i pilića.

Ovim putem slatinski Zavičajni muzej poziva sve naše sugrađane da posjete izložbu, a našim mladim sugrađanima da bude poticaj za razvijanje kolekcionarstva dok će starije posjetitelje vratiti u vrijeme mladosti.

Izložba je otvorena od 31. ožujka do 7. svibnja 2021. godine.

Mole se posjetitelji da se pridržavaju epidemioloških mjera uz obavezno nošenje zaštite maske.

(tks/Izvor:Zavičajni muzej Slatina/Foto:Zavičajni muzej Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button