DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej Slatina izložbom karikatura Hrvatskog društva karikaturista proslavio Međunarodni dan muzeja

Jednom godišnje, 18. svibnja, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan muzeja kako bi se proslavila njihova važnost i potaknulo javno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima. Tako je jučer (četvrtak) Zavičajni muzej Slatina odlučio obilježiti ovaj dan izložbom Hrvatskog društva karikaturista u svom galerijskom prostoru.

Ravnatelj slatinskog Zavičajnog muzeja Vlado Majhen sa svojim suradnicima je ugostio predstavnike Društva hrvatskih karikaturista, predsjednika Nikolu Plečka te članove Davora Trgovčevića i Milana Lekića. Nakon pozdravnih i zahvalnih riječi gostima i posjetiteljima, ravnatelj se zahvalio i Glazbenoj školi Milka Kelemena na suradnji kao i Industrijsko-obrtničkoj školi koja je ustupila svoje učenice smjera konobar.

Prije otvorenja izložbe, nastupili su učenici Glazbene škole Milka Kelemena: Katrin Resler, učenica 1. razreda tambure uz pratnju učiteljice Korane Perlić na klaviru, Lana Lukić, učenica 2. razreda klavira pod mentorstvom učitelja Josipa Jagušića i Ian Maleković, učenik 6. razreda trombona pod mentorstvom učiteljice Jelene Škvorc, a uz pratnju Josipa Jagušića na klaviru.

Potom je kustos Zavičajnog muzeja, Srđan Đuričić govorio o Međunarodnom danu muzeja, naglasivši njegovu važnost te je napomenuo kako slatinski muzej sada već tradicionalno obilježava ovaj datum kako bi sugrađanima predstavio svoj rad.

– Cjelokupni smisao ove izložbe i ovoga dana je podsjetiti nas na važnost muzeja i njihove uloge u društvu. Ako danas sagledamo što muzeji jesu, tada ćemo vidjeti da preko 34.000 muzeja u 140 zemalja obilježava ovaj datum progovarajući o tome kako muzeji žive, kako rade u suživotu sa svojom zajednicom i koje probleme pojedini muzeji imaju – rekao je Đuričić te dodao kako je smisao muzeja istraživanje odnosno prikupljanje priča i predmeta te komunikacija muzealca i njegovih predmeta s ciljem očuvanja naše kulturne baštine.

Napomenuo je i kako Zavičajni muzej Slatina sljedeće godine slavi 40 godina rada ustanove. U tom periodu su prikupili brojne priče, odradili brojna istraživanja, a misija im je i dalje istraživati i bilježiti prošlost Slatine te u konačnici širiti dalje svoje znanje i otkrića.

Predsjednik Društva hrvatskih karikaturista, Nikola Plečko, široj javnosti poznatiji pod pseudonimom Nik Titanik, zahvalio se na mogućnosti predstavljanja radova članova Društva hrvatskih karikaturista slatinskoj publici, na čemu je djelomično zaslužan i Slatinčanin Zoran Tkalec, karikaturist te također član HDK i dobitnik posebnog priznanja na 28. međunarodnoj izložbi karikatura Zagreb 2023.

– Međunarodna izložba karikatura je najdugovječnija izložba koju HDK organizira, a uz Godišnju izložbu karikatura članova glavna je izložba koju Društvo redovito organizira svake godine, a to je prilika i svojevrsna obaveza članova da na zajedničkoj izložbi pokažu što su i kako radili u protekloj godini. U Slatini je u sklopu ove izložbe izložen velik dio radova, mogli bismo reći kako je to mali kolaž naših izložba članova s nekim radovima koji su prošle godine bili izloženi na 27. međunarodnoj izložbi Zagreb 2022 koja se iznimno održala u Splitu u sklopu Svjetskog prvenstva u vaterpolu. Uz te dvije glavne izložbe, Društvo tijekom godine organizira i par manjih izložbi, najvažnije u Oroslavju i Ivanić Gradu, a nadam se da će i Slatina postati redovno mjesto na kojem će HDK moći na godišnjoj bazi predstavljati svoje radove – rekao je Plečko te proglasio izložbu otvorenom.

Našlo se tu više od 100 crtanih karikatura članova Društva, ali i 15-ak karikaturalnih lutkica poznatih domaćih i stranih faca autorice i članice Mile Lončar.

Nakon službenog otvorenja, Davor Trgovčević i Milan Lekić crtali su brzopotezne portretne karikature zainteresiranih posjetitelja koji su u redovima s nestrpljenjem čekali svoje mjesto pred karikaturistima.

Malo kritike, malo humora plus osvrt na društvo – to je ukratko formula za nastanak dobre karikature.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button