DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej Slatina i Dječji vrtić Zeko organizirali zanimljivu radionicu „Mali arheolog“

Zavičajni muzej Slatina u suradnji sa Dječjem vrtićem Zeko Slatina u protekla dva dana održao je zanimljivu radionicu pod nazivom „Mali arheolog“. Radionica je svojim sadržajem namijenjena djeci predškolskog uzrasta, a cilj joj je na zanimljiv i poučan način upoznati djecu s pojmovima: arheologija, kulturna baština, predmet i materijal.
Radionica je kroz nekoliko elemenata koncipirana tako da djeca svojim radnjama imitiraju procese arheoloških istraživanja, dok su osnovne arheološke tehnike pojednostavljene i svedene na djeci razumljiv način.

Jedan od elemenata radionice bilo je prikazivanje pravih arheoloških nalaza (ulomaka keramike, rekonstruiranih posuda..), a uz svaki je predmet ispričana njegova zanimljiva priča.
Praktični dio radionice se sastojao od pronalaska predmeta koji su zakopani u pijesak unutar velikih drvenih sanduka. Sadržaj sanduka predstavlja rekonstrukciju stvarnog arheološkog terena s posebnim naglaskom na arheološku stratigrafiju koja je u ovom slučaju definirana pijeskom različite boje. Unutar ovih rekonstruiranih arheoloških zapuna nalazile su se replike predmeta (keramika, kamen, kosti…) koje su djeca po iskapanju pohranila u predviđene vrećice.
Po završetku istraživanja djeca su arheologu pokazala što su pronašla i iznijela svoja mišljenja o tome.
Dječja vriska i oduševljenje ispunili su sve muzejske prostore kao i veća količina pijeska koja je nastala iskopavanjem malih arheologa, na oduševljenje kustosa arheologa Srđana Đuričića koji je u njima vidio svoje nasljednike.
Na radionici su sudjelovale skupine: Ribe, Ivančice, Točkice, Cvjetići i Kolačići sa svojim odgajateljicama, a ista je završila u šaljivom tonu uz ispriku Muzeja roditeljima zbog mogućih iskopina njihovih mališana po dvorištima.
(mf/Izvor: Zavičajni muzej Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button