DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej Slatina bogatiji za desetak izvrsnih filmova vlastite produkcije

Ove je godine, po prvi puta, Zavičajni muzej Slatina bogatiji za desetak filmova, što reklamnih, što dokumentarnih, i to je ono što je ovu slatinsku ustanovu, uz brojne izložbe, edukacije, prezentacije i različite evente, obilježilo tijekom 2022. godine. Tim više što taj rad nije prošao nezamijećeno od strane struke što je Zavičajnom muzeju Slatina najljepši mogući dar ovoga prosinca, mjeseca vjere, nade, ljubavi, mira i naravno darivanja.

Naime, Zavičajni muzej Slatina sudjelovao je početkom prosinca na filmskoj manifestaciji MUVI 09: muzeji – video – film, kao i na festivalu multimedijskih i web projekata MUVI LAB 2022 održanima u Zagrebu u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra.
Tom se prigodom predstavio s dva filma iz ciklusa Muzejske tajne: OBITELJ I PREDMETI i POVIJEST ZAVIČAJNOG MUZEJA SLATINA, nastali u produkciji Zavičajnog muzeja Slatina pod režijskom palicom muzejske fotografkinje Nikoline Tomić.

Njihovim uradcima vidno su bili oduševljeni u Muzejskom dokumentacijskom centru te su put Slatine i slatinskog Zavičajnog muzeja ovih dana uputili zahvale na sudjelovanju na spomenutoj manifestaciji koja je bila koncipirana kao susret muzeja, filma i multimedije gdje se nastojalo ukazati na raznolikost sadržaja nastalih u produkciji hrvatskih muzeja. Ujedno je i šira publika imala mogućnost upoznati se s multimedijskim sadržajima i prezentacijom muzejske građe gdje se posebno istaknuo Zavičajni muzej Slatina.

Uz 50-ak muzealaca njihov je trud i angažman kojim su prezentirali svoje filmove i stečena iskustva pomogli uspješnosti ovoga bijenala i otvaranja novih znanja na području kibermuzeologije, a za uzvrat su dobili zanimanje svojih kolega te upite za brojne suradnje na novim filmovima.

Vjerujemo da smo vas zainteresirali ovom temom, te svi koji žele pogledati filmske uratke Zavičajnog muzeja Slatina iste mogu pogledati na njihovim službenim web stranicama.

O filmovima iz ciklusa Muzejske tajne:

Film Muzejske tajne: Obitelj i predmeti, počinje ekspresivnim snimkama s nisko postavljenim svjetlom te kamerom koja snima s poda korake koji se kreću mračnim prostorom. Dok narator (kustos Muzeja Srđan Đuričić) priča povijest obitelji Freytag u ovom ambiciozno napravljenom kratkom filmu dalje se izmjenjuju crno-bijele slike fotoalbuma koje su obogaćene, u duploj ekspoziciji s nebom, žitnim klasjem koje treperi, stvarajući čudnu nostalgičnu atmosferu koja nam pomaže da se kao gledatelji vratimo u davno vrijeme o kojemu nam film priča. Ovom dokumentarnom filmskom pričom predstavljeni su srebrni predmeti obitelji Freytag koji svjedoče o vremenu kada su na prostoru Slatine živjele srednjoeuropske obitelji koje su utjecale na kulturne promjene tog kraja, a film donosi i tragičnu ljudsku priču članova ove obitelji.

Film Muzejske tajne: Povijest Zavičajnog muzeja Slatina, ispričana je riječima naratora, također kustosa Muzeja Srđana Đuričića koji je vješto prikazao sve bitne činjenice vezane uz grad Slatinu i nastajanje slatinskog Zavičajnog muzeja Slatine vrativši se u povijest od 1982. godine.
Zanimljivost ovom filmu daje pozadina iza naratora, koji je cijelo vrijeme u srednjem ili bližem planu, te u svojoj blagoj neoštrini i igri svjetla i sjene daje naslutiti razne ambijente i prostore u kojima je Muzej samo privremeno djelovao do svoje finalne destinacije.

U Zavičajnom muzeju Slatina doznali smo kako su u tijeku pripreme za novi serijal Muzejskih tajni.
(Mihaela Feldi/Foto: Zavičajni muzej Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button