DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej, po prvi puta, organizirao Festival znanosti

Festival znanosti ime je događaja koji se kroz posljednja dva dana po prvi puta održao u slatinskom Zavičajnom muzeju. Tijekom 20 godina održavanja festivala, uključile su se brojne institucije i pojedinci s ciljem promicanja znanosti putem popularnih predavanja, radionica, rasprava, izložbi i ostalih događanja.

„Gledajući sadržaje na internetu i u komunikaciji s našim korisnicima došli smo na ideju da organiziramo Festival znanosti u Slatini. Cilj je znanost približiti javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti kao i poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Na naš natječaj kojim smo pozvali zainteresirane da nam se jave s temom predavanja za Festival znanosti, javilo nam se devet kandidata. S obzirom na to da nam je ovo prvi takav festival, bili smo iznenađeni brojem odazvanih i svima smo odlučili dopustiti da izlože svoja predavanja o uistinu različitim temama iz života s obzirom na to da je ŽIVOT ovogodišnja središnja tema festivala a kroz nju su pokrivena sva znanstvena polja“, ispričao nam je večeras kustos slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić.

Nakon jučerašnjeg otvaranja koje je upriličio Srđan Đuričić i predavanja Sanje Mrzljak Jovanić na temu Ciber svijet – online život, Mateje Fras Venus o Maslowijevoj hijerarhiji potreba u vrijeme pandemije, Snježane Dupan Lovrić o STEM-u za najmlađe te radionice Rajke Avirović Gaća, Renate Grahovac i Sanele Jukić na temu Stabla koja život znače i danas su se u muzeju održala predavanja iz različitih polja znanosti. Prvo je na redu bilo predavanje Nede Mađarac na temu: Što smo naučili o digitalnoj zrelosti hrvatskih škola tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa?, zatim je uslijedilo predavanje naziva Uloga medicinske sestre u životu pojedinca koje je održala Kristina Horvat. Iza ovoga predavanja svi zainteresirani mogli su se podvrgnuti mjerenju tlaka i glukoze u krvi. Uslijedilo je predavanje Patricije Karaman na temu Društveni kontekst i razumijevanje invaliditeta, nakon kojeg je svoje predavanje“ Život zajednica kroz arheološke nalaze“ održao Srđan Đuričić. Posljednje je na redu bilo predavanje Život djece u (ne)normalnim okolnostima uz prezentaciju Mateje Doner.

„Općenito gledajući, prvoga dana festivala održana su predavanja iz područja komunikologije i medijske pismenosti  te jedna poučna radionica za djecu , a danas drugoga dana obuhvaćene su teme koje se konkretno tiču života. Zahvalni smo svima koji su sudjelovali kao predavači i onima koji su sve slušali i promatrali s mjesta publike. Nadamo se da će i slijedeće godine odaziv predavača ali i publike biti dobar da bismo još jednom podržali znanost“, zaključuje Đuričić.

(Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:D.Jukić,Zavičajni muzej,T.K.Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot