DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Zavičajni muzej, po prvi puta, organizirao Festival znanosti

Festival znanosti ime je događaja koji se kroz posljednja dva dana po prvi puta održao u slatinskom Zavičajnom muzeju. Tijekom 20 godina održavanja festivala, uključile su se brojne institucije i pojedinci s ciljem promicanja znanosti putem popularnih predavanja, radionica, rasprava, izložbi i ostalih događanja.

„Gledajući sadržaje na internetu i u komunikaciji s našim korisnicima došli smo na ideju da organiziramo Festival znanosti u Slatini. Cilj je znanost približiti javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti kao i poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Na naš natječaj kojim smo pozvali zainteresirane da nam se jave s temom predavanja za Festival znanosti, javilo nam se devet kandidata. S obzirom na to da nam je ovo prvi takav festival, bili smo iznenađeni brojem odazvanih i svima smo odlučili dopustiti da izlože svoja predavanja o uistinu različitim temama iz života s obzirom na to da je ŽIVOT ovogodišnja središnja tema festivala a kroz nju su pokrivena sva znanstvena polja“, ispričao nam je večeras kustos slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić.

Nakon jučerašnjeg otvaranja koje je upriličio Srđan Đuričić i predavanja Sanje Mrzljak Jovanić na temu Ciber svijet – online život, Mateje Fras Venus o Maslowijevoj hijerarhiji potreba u vrijeme pandemije, Snježane Dupan Lovrić o STEM-u za najmlađe te radionice Rajke Avirović Gaća, Renate Grahovac i Sanele Jukić na temu Stabla koja život znače i danas su se u muzeju održala predavanja iz različitih polja znanosti. Prvo je na redu bilo predavanje Nede Mađarac na temu: Što smo naučili o digitalnoj zrelosti hrvatskih škola tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa?, zatim je uslijedilo predavanje naziva Uloga medicinske sestre u životu pojedinca koje je održala Kristina Horvat. Iza ovoga predavanja svi zainteresirani mogli su se podvrgnuti mjerenju tlaka i glukoze u krvi. Uslijedilo je predavanje Patricije Karaman na temu Društveni kontekst i razumijevanje invaliditeta, nakon kojeg je svoje predavanje“ Život zajednica kroz arheološke nalaze“ održao Srđan Đuričić. Posljednje je na redu bilo predavanje Život djece u (ne)normalnim okolnostima uz prezentaciju Mateje Doner.

„Općenito gledajući, prvoga dana festivala održana su predavanja iz područja komunikologije i medijske pismenosti  te jedna poučna radionica za djecu , a danas drugoga dana obuhvaćene su teme koje se konkretno tiču života. Zahvalni smo svima koji su sudjelovali kao predavači i onima koji su sve slušali i promatrali s mjesta publike. Nadamo se da će i slijedeće godine odaziv predavača ali i publike biti dobar da bismo još jednom podržali znanost“, zaključuje Đuričić.

(Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:D.Jukić,Zavičajni muzej,T.K.Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button