NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Zatvaranje XXIV. DMK – Koncert – Končar/Bašić/Šimatović/Vidović

Večeras na posljednjem koncertu ovogodišnjih Dana Milka Kelemena, Goran Končar izvest će dionicu iz dosada neobjavljenog Kelemenovog Violinskog koncerta.
Nakon toga, nastupit će Divna Šimatović, Marija Bašić i Luka Vidović.
Koncert se održava večeras, 20. listopada u 20 sati u Hrvatskom domu u Slatini.
Ulaz je slobodan.

PROGRAM

DIVNA ŠIMATOVIĆ, gitara

 1. Sor: Etida op. 6 br. 11N.

Paganini: Allegro risoluto iz Grand Sonate

 1. Ponce: Allegro moderato iz Sonate romántice
 2. Jelaska: Fantazija
 3. W. Duarte: Varijacije na katalonsku pučku pjesmu

 

MARIJA BAŠIĆ, violina

J.S.Bach: 1.Sonata za violinu solo

Adagio D.Bobić: Tu za repu, tu za len

M.Kelemen: Muzika za violinu solo

 

LUKA VIDOVIĆ

 1. Castelnuovo-Tedesco: Sonata ‘Omaggio a Boccherini’
  1. Allegro con spirito,
  2. Andantino, quasi canzone,
  3. Tempo di Minuetto
  4. Vivo ed energico
 2. Parać: Muzika za gitaru

 

Divna Šimatović (Zagreb, 1994.) završila je Muzičku akademiju u Zagrebu s uspjehom magna cum laude u klasi profesora Darka Petrinjaka. Dobila je Dekanovu nagradu za iznimna postignuća u akademskoj godini 2014. / 2015. te stipendiju Grada Zagreba za izvrsnost u školovanju. Završila je Glazbenu školu Pavla Markovca u klasi profesora Xhevdeta Sahatxhije te Drugu gimnaziju, obje s odličnim uspjehom. Prošavši dvodijelnu audiciju za poslijediplomski studij Konzertexamen, od jeseni 2018. bit će studentica u klasi prof. Ricarda Galléna na Hochschule für Musik FRANZ LISZT Weimar.

Tijekom glazbenog školovanja osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa osvojila je četiri prve nagrade (2007., 2009., 2011. i 2015.), dvije druge (2013. i 2014.) i jednu treću nagradu (2005.). Na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo osvojila je drugu nagradu (2014.), a na Bistričkom zvukoliku 2018. prvu nagradu. Na Prvom hrvatskom natjecanju iz povijesti glazbe u Bjelovaru 2011. osvojila je drugo mjesto. Osvojila je prve nagrade na međunarodnim gitarističkim natjecanjima: Concorso Europeo di Chitarra Classica Città di Gorizia (2008.), Mőrski festival kitare (2008.), Andrés Segovia (Njemačka, 2010.). Osvojila je treću nagradu na natjecanju Split Guitar Festival (2008.) i druge nagrade na natjecanjima Mőrski festival kitare (2010.) i Fernando Sor u Rimu (2015.).
     Svoj prvi solistički koncert, popraćen sjajnim kritikama, održala je 2011. u Zagrebu (Matica hrvatska). Recital u sklopu Ciklusa komorne glazbe u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb odsvirala je kao dobitnica posebne nagrade na natjecanju Lions Grand Prix u Rijeci 2014. Nastupala je u gradovima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Prošlo je ljeto održala dva solistička koncerta u Italiji u sklopu ciklusa Carniarmonie i Nei Suoni dei Luoghi, a u Hrvatskoj na Samoborskoj glazbenoj jeseni i u Muzeju za umjetnost i obrt. Ove je godine također održala solističke recitale u ciklusu Osječka glazbena srijeda (Međunarodni festival Umjetnost i žena) te festivala Projekt Ilica: Q’ART kao finalistica prošlog natjecanja Papandopulo. Nastupila je i u ciklusu Sfumato na koncertu Gdje izvori ne sahnu.

Osim brojnih navedenih nastupa Divna često svira i sudjeluje u organizaciji koncerata u humanitarne svrhe od kojih valja istaknuti koncert Neka bude jednako. Bavi se i pedagoškim radom u GU Elly Bašić. 
Usavršavala na majstorskim radionicama kod Xhevdeta Sahatxhije, Lukasza Kuropaczewskog, Zorana Dukića, Petrita Çekua, Gorana Listeša, Paola Pegorara, Margarite Escarpe, Thomasa Offermana, Alejandra Cordove i Stefana Schmidta.

Marija Bašić  – Rođena je 1996.g. u Osijeku, gdje je završila osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Eve Huhn. Diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. G. Končara.

Od dosadašnjih postignuća najveća su joj niz prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima od 2006. do 2017.g.; prvo mjesto na 12. međunarodnom natjecanju za gudače Bohdan Warchal – Talents for Europe (Slovačka, 2008.g.), potom prva nagrada 17. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi- etide i skale (Zagreb, 2011.), prva nagrada u 8. kategoriji i posebna nagrada za najbolju gudačku izvedbu na 5. međunarodnom mješovitom natjecanju glazbenika – Bistrički zvukolik (Marija Bistrica, 2018.), kao i prve nagrade državnih natjecanja u kategoriji komornih sastava 2011. i 2013.g. Polufinalistica je natjecanja Papandopulo 2016. u Zagrebu, a zadnje postignuće joj je prva nagrada 23. međunarodnog natjecanja Mladi virtuozi (Zagreb, 2017.).

Zbog postignutih rezultata, u dva navrata primila je priznanja Županijskog povjerenstva Osječko-baranjske županije, a dobitnica je i nagrade za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika na natjecanju Mladi virtuozi- etide i skale u 2011.g., kao i nagrade za najbolju izvedbu etide ili capriccia na istom natjecanju 2017.g.

Kao solistica nastupala je u više hrvatskih gradova i gradova izvan Hrvatske. Među zadnjim nastupima ističu se solistički koncerti u sklopu ciklusa Mladi glazbenici u Matici Hvratskoj, Zagreb, samostalni koncert u okviru festivala Milko Kelemen, samostalni koncert u okviru ciklusa Osječke glazbene srijede.

Sudionik je više majstorskih tečajeva kod uglednih pedagoga: Eva Huhn (Hrvatska), Marija Vermes (Mađarska), Armin Sešek (Slovenija), Davor Phillips (Hrvatska), Asja Kouchner (Rusija), Marina Sorokowa (Austrija), Leonid Sorokow (Austrija) i Goran Končar (Hrvatska).

Luka Vidović (Zagreb, 1997.) završio je Glazbenu školu Blagoja Bersa u Zagrebu u klasi Tomislava Vasilja i trenutno je student treće godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Krešimira Bedeka. Polazio je majstorske tečajeve renomiranih gitarista poput Judicael Perroya, Pepe Romera, Zorana Dukića, Paola Pegorara, Lukasza Kuropaczewskog, Lorenza Michellija i mnogih drugih. Dobitnik je mnogih međunarodnih i državnih nagrada od kojih se mogu istaknuti prve nagrade na državnom natjecanju u kategoriji solo gitare (2007. i 2017.), prva nagrada u ‘no age’ kategoriji na međunarodnom natjecanju Poreč Fest (2018.), apsolutni pobjednik na međunarodnom natjecanju Porečki Tirando (2012.), te prva nagrada na državnom natjecanju komornih sastava s kvartetom (2014. godine). Dobitnik je priznanja izvrsnosti Ministarstva znanost, obrazovanja i sporta (2007.)
(mf/milkokelemen.eu)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button