Home / DOGAĐANJA / ZASTAVA KAO SIMBOL DOMOLJUBLJA – Više zastava krasi pročelja zgrada nego ranijih godina

ZASTAVA KAO SIMBOL DOMOLJUBLJA – Više zastava krasi pročelja zgrada nego ranijih godina

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najbolja je prigoda da isticanjem hrvatske zastave pokažemo svoju privrženost braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji, koji su veličanstvenom pobjedom oslobodili tijekom Domovinskog rata okupirana područja i vratili ih u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Opterećeni svakodnevnim brigama i problemima gospodarske i socijalne naravi, ranijih godina ljudi su zanemarivali taj lijepi običaj pa su se hrvatske zastave, osim na ustanovama kojima je to zakonom propisano, mogle vidjeti samo na rijetkim zgradama i privatnim kućama. Ljudima jednostavno nije bilo važno isticanjem zastave pokazati privrženost domovini i pripadnost hrvatskom narodu.

Ove godine, međutim, slika je daleko ljepša jer pročelja zgrada krasi mnogo više zastava nego ranijih godina. Tako je i na slatinskom području, gdje su građani prihvatili poziv predsjednika Udruge HVIDR-a Slatina i gradskog Odbora za hrvatske branitelje Ilije Nikolića te predsjednika županijske HVIDR-e i Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mate Bubaša pa su isticanjem hrvatske zastave, simbola neovisnosti i državne pripadnosti, pokazali da se mijenja odnos, kako prema velikom doprinosu hrvatskih branitelja za stečenu slobodu, tako i prema predstavnicima hrvatske državne vlasti, ali i da jača osjećaj domoljublja i ponos zbog pripadnosti hrvatskom narodu.

Zastave su inače nastale još u starom vijeku, kad vojnici u ratnim sukobima nisu imali posebnih uniformi pa je upravo okupljanje oko zastave bio znak pripadnosti. Povijest hrvatske zastave seže u 1848. godinu, kad su Gajeve Narodne novine objavile odluku o izgledu hrvatske nacionalne trobojnice i kad je ona prvi puta službeno upotrijebljena. Pri dolasku Josipa Jelačića u Zagreb na ustoličenje za hrvatskoga bana, na čelu povorke nošena je zastava s grbovima kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije te Velike Ilirije, a trobojnica crven-bijeli-plavi od tada je nerazdvojni dio hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Izgled današnje zastave Republike Hrvatske određen je usvajanjem Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u Saboru RH 21. prosinca 1990. godine.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

x

Check Also

Grad Slatina osigurao potpore za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na slatinskom području

Temeljem Odluke za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Slatine koju je ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org