DOGAĐANJANASLOVNICA

„Zasadi stablo, ne budi panj“ – Trg Ruđera Boškovića u Slatini dobio drvored Oskoruša

Grad Slatina se u suradnji s Upravom šuma Slatina kao i prošlih godina priključio nacionalnoj kampanji sadnje stabala u Hrvatskoj pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“ koja se u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša provodi već niz godina.

Prema odabiru sadnog materijala i lokacije sadnje Grada Slatine ove je godine sadnice Sorbus domestica – Oskoruša, donirala Tehnička škola Virovitica.

Tako je Slatina na Trgu Ruđera Boškovića uz nogostup u blizini crkve bl. Ivana Merza dobila novi polukružni drvored koji prati stazu koji će osim hladovine šetačima pružiti i dekorativan izgled ovom dijelu grada.  

Stablo Oskoruša zbog svojih brojnih raskošnih cvjetova intenzivnog mirisa te ukrasnog lišća, ali i plodova kiselkastog okusa, koji su jestivi nakon što ugnile nakon prvih mrazeva, često služi kao ukrasno stablo u vrtovima i parkovima u što će se u narednih nekoliko godina, kada sadnice stasaju u prekrasan drvored, uvjeriti i Slatinčani.

– Od svih voćnih i šumarskih vrsta stablo Oskoruša je najotpornija na smog što je još jedna od prednosti sadnje ove biljne vrste u Slatini koja na taj način daje svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena, – istaknuo je stručni suradnik pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Zrinko Medved koji je nadgledao današnju sadnju mladih sadnica Oskoruša u Slatini.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button