PROJEKTI I NATJEČAJI

Započinje provedba projekta “Zaposli se i ti!”

Stjecanjem novih znanja  i vještina kroz nova zanimanja koja se traže na tržištu rada, sudionicima u projektu omogućava se novi profesionalni identitet, a time i veće mogućnosti zapošljavanja i bolja kvaliteta života. Osim novih zanimanja i formalne edukacije, kroz kontinuiranu dostupnost Job cluba, ciljna će se skupina moći pravovremeno upoznati s trenutnim potrebama tržišta rada i u tom smjeru nadograđivati postojeće znanje kroz neformalne oblike obrazovanja što joj i dalje omogućava da bude konkurentan i kompetentan dionik na tržištu rada.

Ovim projektom želi se tijekom godinu dana ciljanim edukacijama i radionicama pridonijeti osnaživanju nezaposlenih osoba i stvaranju kvalitetnih vještina i znanja kojima će nezaposleni multiplicirati svoje kompetencije za rad, samozapošljavanje ili novi oblik edukacije. Osobe sa srednjoškolskim i nižim stupnjem obrazovanja prekvalificirat će se za nova zanimanja i osnažiti za tržište rada. Projektom se velika važnost daje i učenicima srednjih škola zbog pravovremene pripreme za tržište rada. Sve radionice, edukacije i predavanja u ovom projektu su potpuno besplatna za sve polaznike, a polaznicima edukacija za web dizajnera i šivača gornjišta obuće koji nisu iz Slatine, refundirat će se i putni troškovi.

Ciljnu skupinu u ovom projektu čini ukupno 85 osoba – 65  nezaposlenih osoba, pripadnika ranjivih skupina i 20 učenika srednjih škola. Projektom će biti obuhvaćeno šire područje Grada Slatine.

Projektom je predviđeno i osnivanje Job cluba, koji će biti mjesto za poticanje i razvoj ideja, mašte, osobnih vještina kroz razmjenu vlastitih iskustava, traženje oglasa za posao, pripremanje molbi za posao i međusobnu razmjenu informacija. Voditelj Job cluba bit će novozaposlena osoba koja će imati savjetodavnu ulogu, koordinirat će aktivnosti u provedbi, kontaktirati s polaznicima, osiguravati kvalitetne i pouzdane informacije i davati podršku potencijalnim polaznicima u pisanju molbi za posao, životopisa, poslovnih planova za mjere samozapošljavanja, voditi evidenciju prisutnih na radionicama i edukacijama i sl. U Job clubu će se održavati radionice osnaživanja socijalnih vještina, kako nezaposlenih, tako i učenika srednjih škola. Teme radionica prilagodit će se cilju provedbe projekta – bit će motivirajuće za samozapošljavanje i pratit će aktualne potrebe za znanjima i vještinama na tržištu rada. Polaznici će se educirati o start upovima, kreativnom pristupu, EU projektima i najčešćim pogreškama kod osnivanja poslovnog subjekta. Ove radionice vodit će ugovoreni vanjski suradnici sa slatinskog područja, stručnjaci za teme koje će biti obrađivane kroz radionice.

Tijekom provedbe projekta organizirat će se edukacija za web dizajnera za 15 osoba, te edukacija za šivača gornjišta obuće za 30 osoba. Za polaznike tih edukacija organizirat će se  i edukacija „ Komunikacijske i organizacijske vještine“, kojom će polaznici osnažiti svoje individualne vještine, integraciju u društvo, razviti razinu komunikacijskih i organizacijskih vještina, te timski i individualni rad, što će pridonijeti bržoj zapošljivosti polaznika. Za provedbu edukacije angažirat će se konzultantska tvrtka, etablirana u području komunikacija i marketinga.

Za kvalitetnu provedbu projekta bit će od velike važnosti i suradnja s lokalnim poduzetništvom, srednjim školama i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ispostava Slatina.

Projekt će utjecati na povećanje zapošljivosti, povezivanje konkretnih potreba poduzetnika, jačanje motivacije kod mladih te njihovih kompetencija za ulazak na tržište rada.

Projekt „Zaposli se i ti!“ je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., po pozivu Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III (Broj poziva: UP.01.3.1.01)

Sanja Valent

(sponzorirani članak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button