DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

ZAPOČINJE NATJECANJE EUROPSKO STABLO 2022. GODINE – Podržite hrvatskog predstavnika Stoljetnog diva u srcu Slavonije

Natjecanje Europsko stablo 2022. godine započinje 01. veljače 2022. godine i trajat će do 28. veljače 2022. godine.

Republiku Hrvatsku ove godine predstavljat će pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godineStoljetni div u srcu Slavonije. Riječ je oko 130 godina starom stablu golemog mamutovca ili sekvoje (Sequoiadendron giganteum (Lindl.) J.Buchh.; sinonim: Sequoia gigantea (Lindl.) Decne.), kojega je na europsko natjecanje kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja. Smješten u sklopu EPIcentra Sequoia Slatina, predstavlja jedini zaštićeni primjerak ove vrste stabla u Hrvatskoj te se ubraja među najstarije primjerke u Europi. Pretpostavlja se da ga je tijekom 19. stoljeća posadila plemićka obitelj Schaumburg-Lippe, istodobno kada su najstarije sekvoje (izvan svog prirodnog staništa) zasađene u Engleskoj. Stablo golemog mamutovca zaštićeno je sukladno Zakonu o zaštiti prirode (Narodne novine broj 80/13, 15/18, 14/19 i 127/19) u kategoriji spomenika parkovne arhitekture kao pojedinačno stablo 1967. godine.

Putem ove poveznice dostupna je i virtualna šetnja EPIcentrom Sequoia Slatina zahvaljujući kojoj možete virtualno posjetiti i upoznati ovog 32,5 metara visokog Stoljetnog diva u srcu Slavonije.

Izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2022. godine moći ćete pristupiti javnim glasovanjem i odlučiti između 16 kandidata natjecanja. Uz Stoljetnog diva u srcu Slavonije, predstavnika Republike Hrvatske, na natjecanju Europsko stablo 2022. godine sudjelovat će i sljedeći kandidati:

 1. Divovska sekvoja pred zgradom fakulteta Notre Dame de Bonlieu – Patrijarh koji štiti studente iz Belgije;
 2. Stablo djeda Kolje iz Bugarske;
 3. Raspjevana lipa – Izvor nadahnuća i energije iz Češke Republike;
 4. Kraljevski bor – Moćni kralj u središtu učenja o prirodi iz Estonije;
 5. Ja sam Tilia – Lipa pored župnog dvora u Maasnielu iz Nizozemske;
 6. Multisekularni slatki kesten s Audranovog trgaStablo livade koje je postalo urbano iz Francuske;
 7. Kulturalni par – Viseći par japanskih akacija iz kazališta Csokonai u Debrecinu iz Mađarske;
 8. Aģin veliki hrast – Aģin veliki hrast i prispodoba o njegovu oslobođenju iz Latvije;
 9. Stablo kestena od stotinu konja iz Italije;
 10. Hrast Dunin – Čuvar prašume Białowieża iz Poljske;
 11. Veliki hrast plutnjak iz Portugala;
 12. Turgenjev hrast iz Ruske Federacije;
 13. Kišobran s Visokih Tatri – Simbol mjesta Starý Smokovec iz Slovačke;
 14. Hrast šume Conxo – Drvo slobode iz Španjolske;
 15. Kippfordovo nagnuto stablo – Prkosan, usamljen glog čuva Škotsku obalu iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Javno glasovanje započinje putem online stranice www.treeoftheyear.org u ponedjeljak 01. veljače 2022. godine u 00:00:00 sati do 28. veljače 2022. godine u 23:59:59 sati. Glasovati se može s jedne e-mail adrese. U razdoblju od 22. do 28. veljače 2022. godine rezultati glasovanja bit će tajni.

Pobjednik natjecanja proglasit će se 23. ožujka 2022. godine na mješovitoj – online/onsite ceremoniji dodjele nagrada popraćenoj Konferencijom “planting4Future” u Bruxellesu.

Upute za glasovanje:

 –                  pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/;

–                  odabrati dva kandidata i glasovati;

–                  za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;

–                  glas će biti uvažen tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu.

 

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine naglašava važnost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, te za razliku od ostalih, ovim se natjecanjem nastoje pronaći i promovirati stabla ukorijenjena u život i rad ljudi, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti  s ljudima.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine započelo je 2011. godine.  Inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine, koji već dugi niz godina u Češkoj Republici organizira Češka udruga za zaštitu okoliša. 

Organizator natjecanja je Environmental Partnership Association (EPA) u suradnji s European Landowners Organisation i Europskom komisijom.

Svake godine natjecanju se priključuje stotine tisuća glasača diljem Europe i šire. Republika Hrvatska natjecanju se priključila 2017. godine kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja ispred Republike Hrvatske. Time je, u partnerstvu s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, Javna ustanova postala organizatorom nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo godine.

Dosadašnji hrvatski predstavnici na europskom natjecanju bili su Azijska platana u Trstenom na trgu ( 2018.) s osvojenim 7. mjestom, Gupčeva lipa (2019.) s osvojenim 11. mjestom, Zaljubljeni Ginko iz Daruvara (2020.) s osvojenim 2. mjestom te Čokoladno stablo naših uspomena – Najstarija Medulinka (2021.) s osvojenim 10. mjestom.

Ovim putem, pozivamo Vas da glasate za Stoljetnog diva u srcu Slavonije te svojim glasom podržite Republiku Hrvatsku u natjecanju Europsko stablo 2022. godine kako bismo zajednički doprinijeli promociji prirodne baštine Republike Hrvatske, a posebice one zaštićene – najvrjednijeg resursa s kojim raspolažemo.

Hrvatskom kandidatu – Stoljetnom divu u srcu Slavonije želimo puno sreće i uspjeha na europskoj pozornici tijekom veljače 2022. godine!, – ističu iz slatinske Turističke zajednice.
(mf/Izvor: TZG Slatine)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button